22 лютого відбулось засідання Центрального Проводу

22 лютого відбулось засідання Центрального Проводу Української Народної Партії. Обговорювалась стратегія УНП та подальші дії в умовах, що склались.

Засідання відкрив голова УНП Олександр Клименко.

Він зазначив, що партія виступає за люстрацію — очищення влади від корупціонерів, та тих, хто тісно пов’язаний із режимом Януковича. Олександр Клименко вважає, що УНП разом з громадськими організаціями та іншими політичними силами мають зайнятися цим питанням, аби до влади не повернулися нечесні люди, які мають наміри грабувати українців. Разом з цим потрібно запровадити громадський контроль над усіма гілками влади: центральними та місцевими органами. «Влада має знати, якщо вона порушить закон, то буде народна кара, як це відбувається зараз. Опозиція і влада несе відповідальність за усе,» — зазначив голова УНП. Також він підкреслив, що партія буде брати участь у всіх виборах

Заступник голови УНП, голова Полтавської обласної організації Сергій Соловей відзначив, що лави партії поповнив Андрій Савельєв, який був головою крайової полтавської організації НРУ.

Член Центрального Проводу Степан Жданюк розповів, про дивну обстановку у Рівному. Попри те, що там досить мирно, місцевий Правий сектор організував блок-пости, і патрулює місто з автоматами. Степан Жданюк зауважив, що у цьому потреби немає. Утім, тамтешний керівник Правого сектору заявив, що роззброюватися не збирається.

Голова Кримської організації УНП Олег Фомушкін зазначив, що партія має працювати в усіх регіонах, адже нинішній Майдан стоїть не за прізвища, а за ідею. «Зараз відбувається очищення майбутньої влади. У мене немає сумнівів, що майбутній президент підпадає під нашу ідеологію»,— заявив Олег Фомушкін.

«Не можна мірятися патріотизмом – хто більше любить Україну. Це не є об’єктивно», — відзначив заступник голови УНП, голова Миколаївської обласної організації Олексій Мірошниченко щодо суперечок, які вже виникають між учасниками Майдану по Україні. «Ми послідовні в усьому. І у західних, і у східних регіонах. І тому ми повинні визначити ті інструменти, які ми, як політична сила, використовуватимемо щоби нести в Україну конструктив і призупинити негатив,» — підсумував Олексій Мірошниченко.

Новообрана голова Львівської обласної організації УНП Ольга Давид вважає, що партія має триматися правоцентристського курсу і не радикалізуватися, як того хочеться деяким партійцям. «Ми є партією європейського типу. УНП підтримала повстання українського народу, однак політична та ідеологічна мета партії повинна бути досягнена в рамках європейських цінностей – поваги до закону та прав людини, » — слушно зауважила Ольга Давид.

Голова Волиньскої обласної організації УНП Ігор Верчук розповів про те, як партія отримала на Майдані нових симпатиків: «Я привіз на Майдан із собою групу молодих людей, які не є членами УНП. Чому вони не є членами УНП, тому що вони вірять у підвищені лібідо інших партій. Деякі записались у Правий сектор, інші – у самооборону Свободи. Через тиждень їхня думка змінилась. Вони повернулись до нас і зрозуміли, що УНП – це щось інакше ніж Свобода чи Правий сектор, де немає інтелектуальної думки настільки потужної, як у нас. Мені приємно, що ці хлопця підписали свої бронежилети «Українська народна партія – Волинь». Це вже вони себе реально позиціонують із УНП і це є наш молодіжний потенціал.

Завершив засідання Центрального Проводу, один з найдосвідченіших політиків України Юрій Костенко, народний депутат 5-х скликань. Він нагадав, що Українська Народна Партія послідовно відстоює питання люстрації ще від початку незалежності України. Законопроект про люстрацію вносили ще у ВР 1-го скликання. Але тоді була комуністична більшість і його не підтримали. «Учора ми звернулись з цією заявою до новоствореної більшості, яка вже без комуністів,» — сказав Костенко.— «В Україні зіштовхнулись дві сили, для яких питання національних інтересів не було принциповим. У 2004-му році ми були на Майдані, напевно, з найбільшою кількістю прапорів. Але натоміть УНП була найменш представлена у владі.»

Стратегію УНП, за словами Юрій Костенко – це добиватися зміни системи влади з тоталітарної на демократичну. «У нас політики за тоталітарним рецептом керують. Я не здивуюсь, якщо завтра вийде Тимошенко і вона стане прем’єр-міністром і у нас знову буде монополія влади. Партія регіонів передала усі повноваження партії Батьківщина,» — відзначив політик. За словами Юрія Костенка, УНП — єдина демократична партія в Українці. Решту – лідерського типу. «Почитайте статути УДАРУ, Фронту змін, Батьківщини. Там все вирішує вождь. І тому приходячи в органи влади ці лідери з тоталітарним мисленням, підкріпленим у статуті партії, продовжують так як навчив Ленін. «Ми кажемо Ленін, має на увазі партія, ми кажемо партія – маємо на увазі Ленін».

Нинішній конфлікт, з одного боку, це геополітичні інтереси Росії, з іншого — так звана тоталітарна ідеологія і менталітет української влади. Для того, щоби все це змінити потрібно починати з простого – творення в Україні демократичних партій. Для правоцентристської за ідеологією партії головним завданням є створення в Україні правоцентристської політичної влади на всіх рівнях, от тоді Україна почне оживати. Коли у ВР з’явиться перша правоцентристська більшість, тільки тоді почнуться системні зміни у політиці, економіці й інших сфер життя. Але це завдання на багато років, може навіть десятків,» — підсумував Юрій Костенко.

Життя партії

Читайте також: