Активісти Луганської УНП вшанували пам′ять Олени Теліги

Учора, 21 лютого, українська громада Луганська вшанувала пам΄ять видатної української поетеси, громадської діячки, члена Організації Українських Націоналістів Олени ТЕЛІГИ, розстріляної нацистами у Києві в Бабиному Яру 70 років тому.

Вечір пам′яті на її честь відбувся у  Сквері Пам′яті і зібрав справжніх патріотів самого східного міста України, а саме представників Української  народної партії, ОУН, ОУН (д), ВУТ «Просвіта», ВО «Свобода».

Розпочався  захід з заупокійної  служби, яку  провів настоятель храму  Царя Христа о. Михайло (Ющишин). Упродовж усього вечора звучали поетичні рядки мужньої поетеси, спогади сучасників. За словами партійців, Олена Теліга належить до знакових постатей української історії, без яких не було б незалежної України. «Усім своїм життям, поетичною творчістю, незламаним духом вона посіяла те зерно, яке не могло не прорости навіть через багато років. Адже радянська влада намагалася викреслити творчість таких митців, як ОЛЬЖИЧ та ТЕЛІГА не тільки з літературного процесу, а й з самої пам'яті людської. Та, на жаль, і зараз, у незалежній Україні антиукраїнська влада жодним чином не вшановує день її пам'яті»,— наголошували активісти.

Учасників луганського зібрання, також як і дослідників життя і творчості Олени ТЕЛІГИ, не перестає хвилювати питання: як «салонна дама», що виховувалася в атмосфері російської культури, до речі, її хрещеною матір΄ю була відома російська поетеса Зінаїда Гіппіус, прийшла до усвідомлення себе українкою? У чому суть цього феномена?

Відповіді можуть бути різними, але суть, на думку учасників заходу, передусім, у цілісності її характеру, позбавленого комплексів меншовартості й страху, у силі її поетичного таланту та життєвому виборі, який вона зробила усвідомлено, незважаючи на його очевидний трагічний кінець. Тому майже легендою став епізод, про який на вечорі нагадали представники УНП, з її емігрантського життя, коли хтось із білогвардійців згадав про «собачий український язик», на що вона сказала: «Ви хам! Та собача мова – моя мова! Мова мого батька і моєї матері. І я вас більше не хочу знати!» Відтоді Олена перейшла на українську мову. Це те, що зветься справжнім характером.

Ім′я Олени ТЕЛІГИ повернулося в Україну тільки після проголошення незалежності, і сьогодні ії творчість, нарешті, вивчається в школі, про неї пишуть наукові дослідження, її цитують у своїх виступах деякі народні депутати. Але представники УНП висловили обурення щодо останніх «освітянських досягнень» українофоба ТАБАЧНИКА: «Не можна виключати, що поезія Олени Теліги вивчається у школах останній рік, і у кожного з нас виникає логічне запитання: «Камо грядеши, Україно?!»

«Теліга була переконана, що по війні Україна стане суверенною. Але німці думали інакше – у лютому 1942 року почалися масові арешти українського підпілля. В Олени була можливість покинути Київ, але вона цього не зробила, оскільки вважала подібний вчинок зрадою. І це був її свiдомий вибiр, це був її шлях, який вона гiдно пройшла до останнього подиху: її та інших членів ОУН було розстріляно 21 лютого у Бабиному Яру. Розповідають, що у камері, де перебувала Теліга перед розстрілом, знайшли напис, зроблений її рукою: «Тут сиділа і звідси йде на розстріл Олена Теліга». Зверху було викарбувано національний, стилізований під меч Тризуб. Кажуть, що один з німецьких офіцерів після смерті Олени Теліги казав, що не бачив мужчини, який так героїчно вмирав, як ця гарна жінка. Їй тоді йшов 36-й рік»,— підсумували партійці.

Довідково. В нашій історії чимало яскравих жінок, але мало в кого така біографія. Олена Шовгеніва народилася 21 липня 1906 року  під Москвою в iнтелiгентнiй напівбілоруській-напівукраїнській родинi. Мати її була дочкою православного священника. Батько, Iван Опанасович, – знаним фахiвцем, гiдротехнiком-практиком, який у 1917 році разом із родиною переїжджає до Києва і стає професором Київської політехніки. У Києві Шовгенівих застала Українська революція. Вперше у двадцятому сторіччі постала Українська держава, і Шовгеніви одразу ж приєднуються до активного українства. Зокрема, Іван Шовгенів стає міністром уряду Української Народної Республіки. Старший брат Сергій –  вояком армії УНР. У 1921 році ситуація змінюється: Iван Опанасович зникає з Києва, а вже навеснi 1925 року мати Олени з дочкою та сином вирушили до Чехiї, де на той час батько Олени бів ректором Української господарської академiї. Саме в Чехії Олена спочатку отримує атестат, а потiм диплом iсторико-фiлологiчного вiддiлення Українського педiнституту, там же вiдбувається її становлення як поетки та публiциста. Також в Чехії в її житті з΄являється  Михайло Теліга – вiрний друг, який i пiде потім з нею на розстрiл. Вони побралися, виїхали до Польщі, де жили в казковій бідності. Він був землеміром, вона іноді підробляла моделькою й писала вірші. Очі в неї були зелені, а голос – альт. Такий голос у поєднанні з такими очима – вибухова суміш. Теліга мала дивовижну здатність заворожувати мужчин — навіть не тим, що спокушала, а лиш самим фактом своєї появи. Перед війною емігрантський журнал у Польщі подав шарж на неї, з підписом: «А за мною молодою ходять хлопці чередою!». Вона сердилась – не за «череду хлопців», а за те, що їй намалювали кривого капелюшка!

О. Теліга розвивала кращі традиції української літератури, зокрема  Лесі Українки, що не раз відзначала емігрантська критика. Поетеса була прихильницею суворих ритмів: «Нe треба слів! Хай буде тільки діло!», але ніколи не втрачала жіночих інтонацій. Роль жінки в суспільстві, в житті нації — одна з головних тем лірики О. Теліги. Вона прийшла в ОУН — революційну, бойову й безкомпромісну організацію, і коли почалася Друга свiтова вiйна, не зважаюючи на небезпеку, вирушила разом iз кiлькома друзями до мiста своєї юностi — Києва, який був окупований фашистами. У Києвi Олена Телiга органiзовує Спiлку українських письменникiв, вiдкриває пункт харчування для своїх соратникiв, спiвпрацює з редакцiєю «Українського слова», видає тижневик «Лiтаври». Її чуттєва, надзвичайно інтимна, по-справжньому жіноча лірика мала значний вплив на українську молодь у важкі часи воєнних лихоліть.

УНП, Луганська область

Читайте також: