ЧЕРНІГІВЩИНА. «Теплокомуненерго» нав’язувало споживачам кабальні договори – УНП

Лише  скарги двох споживачів з Чернігова на невідповідність  вимогам чинного законодавства договорів ВАТ «Облтеплокомуненерго» щодо надання послуг з централізованого опалення та водонагрівання спонукали до дій Чернігівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, яке торік виявило у цього монополіста ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції та оштрафувало на 8 тисяч гривень.

За  інформацією заступника голови Чернігівської обласної організації Української народної партії Сергія СОЛОМАХИ, договори, які підприємство нав’язувало мешканцям будинків, суттєво відрізнялися від затвердженого Кабміном типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та ущемляли права і законні інтереси споживачів.

«У  цьому договорі було передбачене  обмеження чи припинення надання  послуг населенню за заборгованість,— каже СОЛОМАХА,— а також не було встановлених типовим договором умов, зокрема проводити перерахунок розміру плати в разі ненадання послуг або надання в неповному обсязі чи неналежної якості, відшкодовувати збитки й моральну шкоду, завдані споживачеві, сплачувати неустойку. Зате договір неправомірно вимагав від споживача звертатися з письмовою заявою для проведення двічі на рік обов’язкової перевірки стану внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку. А до форс-мажорних обставин монополіст відніс такі, що не впливають на опалення та підігрів води – наприклад, посуху і град».

Представник УНП нагадує, що у 2006 році ВАТ «Облтеплокомуненерго» вже було оштрафоване на 1065 грн. за те, що уклало з населенням договори про надання послуг, умови яких не в повній мірі відповідали чинному законодавству у сфері житлово-комунальних послуг.

«Облтеплокомуненерго» працює, до речі, на орендованих у  місцевих громад котельнях та тепломережах, отже, логічно було б, щоб його діяльність була під пильним наглядом місцевої влади та державних контролюючих структур»,— підсумував Сергій СОЛОМАХА.

УНП, Чернігівська область

Читайте також: