Чернігівський Стрижень може повторити Кубанську трагедію

«Кубанська трагедія може повторитися на Чернігівщині у випадку потужних злив північніше Чернігова і в самому місті»,— застерігає заступник голови Чернігівської обласної організації Української народної партії Сергій СОЛОМАХА. Причиною такого занепокоєння є «тривала забудова заплави річки Стрижень», а також пам'ять «про катастрофічну для Чернігова повінь 1970 року, коли від цієї річки постраждав майже увесь приватний сектор міста біля Стрижня і мікрорайону Лісковиця».

«Річка Стрижень не тільки має значну площу водозбору за межами міста, але її русло звужується і затискається пагорбами (урочище Ялівщина, історичний центр міста) та забудовами в заплаві лівого берега,— розповідає СОЛОМАХА. Особливо небезпечним, за його словами, є багатоповерхова забудова у заплаві річки в районі проспекту Перемоги, де зараз замість парку йде грандіозне будівництво багатоповерхових будинків, адже «вразі потужної зливи це фактично створює гірський рельєф на шляху руху води».

Представник УНП також нагадує, що «ще в радянські часи з метою начебто «оздоровлення і очищення» річки на ній були побудовані великі штучні водосховища». Тож, застерігає СОЛОМАХА, «вразі їх переповнення, вода може прорвати греблі, які будувалися без розрахунку на такі катастрофічні зливи і повені, які сьогодні вже є нормою». Тим більше, що «південніше Чернігова (приблизно по лінії Бахмач-Козелець) відбувається перехід кліматичних зон від Полісся до Лісостепу. За умови продовження глобального потепління він переміститься, що може збільшити вірогідність аномальних явищ в районах, прилеглих до Чернігова».

Крім того, політик обурюється, що «стратегією «рятівників» річки Стрижень від зацікавлених лобістів у владі було і залишається звуження річища річки, забудова її заплави та покращення екологічного стану річки за рахунок (?!)… забудовників».

З огляду на все це, Сергій СОЛОМАХА робить висновок: «У першу чергу, стихією, спровокованою людською жадобою, тупістю і байдужістю, можуть бути зруйновані і затоплені житлові мікрорайони в центрі міста біля Красного мосту, П’яти кутів, вулиць Савчука, Пушкіна, Горького. Крім того, повністю може бути виведена з ладу каналізаційна станція, розташована у гирлі Стрижня і навіть постраждати споруди Валу».

Чернігівська область

Читайте також: