ЄС готовий надати Україні фінансову допомогу — Фюле

ЄС готовий надати Україні фінансову допомогу для імплементації Угоди про асоціацію. Про це заявляє європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле, повідомило агентство Інтерфакс-Україна.

ЄС готовий надати Україні фінансову допомогу для імплементації Угоди про асоціацію.

Про це заявляє європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле, повідомило агентство Інтерфакс-Україна.

«Ми готові допомогти і підтримати Україну в її модернизационном процесі, за допомогою кредитів МВФ з макрофінансової допомогою, шляхом активізації програми ЄС з надання фінансової допомоги, допомогти Україні імплементувати Угоду, коли вона буде підписана, і допомогти залучити інших міжнародних партнерів»,— сказав він.

Таку заяву чиновник зробив у Страсбурзі, виступаючи на пленарному засіданні Європейського парламенту в частині обговорення українського питання.

Водночас цифри фінансової допомоги, озвучені українською владою, Фюле вважає необгрунтованими.

«Припущення, які ми бачили у відношенні нібито вартості української модернізації, є політично мотивованими і необгрунтованими, так само як і торговельні обмеження, введені Росією»,— підкреслив він.

«Вони призначені для того, щоб відмовити український народ скористатися новими можливостями»,— сказав єврокомісар.

Як відомо, офіційний Київ просить ЄС надати Україні 160 млрд євро до 2017 року.

При цьому Фюле підкреслив, що Європейський Союз «почув вибір українського народу».

На його думку, масова підтримка євроінтеграції, яку виявили українці за останні кілька тижнів, «дає підстави вважати, що більша частина населення зробила свій вибір стосовно того, куди повинна йти Україна».

«Їх вибір був почутий,— сказав Фюле.— Я вірю, що Україна та ЄС тісно пов'язані — безпрецедентно за своєю глибиною, широтою і силі і не тільки буквою, а й духом цієї Угоди, яке може бути коштує мільйон разів більше, ніж простий розчерк пера.»

«Вони (українці — ред.) не шукають компенсації Європейського Союзу, але хочуть мати шанс жити за європейськими цінностями»,— додав він.

Єврокомісар закликав підтримати українських громадян у цьому прагненні.

«Ми повинні захищати право кожної нації зробити свій власний вибір. Погрозам, застосуванню сили та насильства немає місця в Європі двадцять першого століття. Народ України, її незалежність і суверенітет не будуть жертвами геополітичних ігор або секретних угод»,— підкреслив Фюле.

Також він закликає сторони вибухнула в Україні конфлікту знайти вихід з політичної кризи, яка все більше розділяє країну.

«Цей шлях повинен бути заснований на незастосування сили і компромісах, які сприятимуть швидкої політичної і економічної стабілізації країни»,— підкреслив Фюле.

На його думку, переговори повинні включати «швидке і серйозне розслідування жорстокості міліції на Майдані в ніч з 29 на 30 листопада».

Єврокомісар сподівається, що незабаром для моніторингу цього розслідування буде проведено засідання за участю експертів від уряду, опозиції та Ради Європи.

«Я закликаю владу звільнити всіх тих мирних демонстрантів, які залишаються в ув'язненні, в той час як ті, хто їх бив, на цьому етапі залишаються безкарними»,— зазначив він.

Як повідомлялося, президент України Віктор Янукович публічно пообіцяв посприяти вирішенню цього питання.

Дайджест

Читайте також: