Івано-Франківськ. За підтримки УНП відбулась фото-виставка «20 років тому. Родинний альбом»

Днями, в Івано-Франківську за підтримки Української народної партії відкрилася неординарна виставка — фото-ретроспектива «20 років тому. Родинний альбом». Експозицію виставки сформували чорно-білі світлини, зняті в Івано-Франківську в період з 1990 по 1992 рік.

За задумом авторів, це спроба альтернативного відзначення 20-ї річниці незалежності держави без показухи. Проект спонукає глядачів згадати часи становлення державності, зародки «Станіславського феномену» в нашому місті, згадати, де ми були в момент проголошення Незалежності, де є зараз і куди прямуємо.

Серед експонатів є фотографії з таких подій як демонтаж пам’ятника Леніну, перший «Ланцюг єднання», святкування першого Дня державності та останнього в місті параду на 7 листопада. Збірка світлин пов’язана з певним колом людей, частина яких уже не з нами. Серед відомих особистостей, чиї світлини можна побачити на виставці — Юрій Андрухович, Левко Лук’яненко, Опанас Заливаха, Тризубий Стас (Станіслав Щербатих), Юрій Іздрик, Роман Рось («Мертвий півень»), Іван Ципердюк та Степан Процюк. Становлення Івано-Франківська як культурного центру висвітлюють знимки з Міжнародного бієнале «Імпреза-91», презентації журналу «Четвер № 1», вистави «Крайслер Імперіал» (Львів, фестиваль «Вивих-92»), а також фотографії знаменитих тоді груп «Захід», «Морра», «Бункер Йо», «Анейрос».

Додатковим візуальним рядом експозиції слугують світлини реальних та віртуальних друзів, на яких видно, як люди змінилися за 20 років.

Усі персонажі знимок є добрими знайомими автора проекту, журналіста дев’яностих Дениса Овчара, що і лягло в основу концепту та відобразилося в назві виставки «Родинний альбом». Для того, щоб встановити зв’язок між минулим і сьогоденням, світлини подані у двох варіантах – 20 років тому і сучасні.

Гарний настрій гостям подарували не лише цікаві знімки, а й виступ групи «Перкалабські придатки»; пісні з першого альбому гурту «Мертвий півень» — «Ето» заграв їхній колишній скрипаль Роман Рось.

Івано-франківська область, УНП

Читайте також: