КОСТЕНКО: Україна гарантовано виграла б процес у Стокгольмському суді щодо цін на газ

«Якби Україна подала позов до Стокгольмського арбітражного суду, то майже гарантовано виграла б, оскільки ряд положень газових угод 2009 року не застосовуються в європейській практиці»,— заявив народний депутат України, член парламентського Комітету з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. Так політик прокоментував заяву ЯНУКОВИЧА грецькій газеті «Ethnos tis Kyriakis», що «шалені ціни» на російський газ «вбивають українську економіку», однак Україна сподівається врегулювати цінову проблему на  переговорах з РФ.

На думку політика, «головна проблема  полягає в тому, що Україна  продовжує рухатися в напрямку пошуку компромісів з Росією, а не в річищі переходу на європейські принципи побудови рівноправних стосунків». За його словами, «саме тому і ПУТІН, і МЕДВЕДЄВ, завдяки зустрічі з ЯНУКОВИЧЕМ, отримали певну відстрочку в термінах щодо остаточного рішення України відносно Стокгольмського суду».

«На такий же визначальний  вплив російські лідери сподіваються  і в питанні визначення долі  української ГТС»,— переконаний  КОСТЕНКО. На його думку, «ЄС  після кризи 2009 року, коли Росія публічно перекрила вентиль газової труби на своїй території, готовий вийти на рівень офіційного ухвалення рішень стосовно тристороннього консорціуму». Однак, за словами лідера УНП, «Газпром», який через свої дочірні компанії запровадив в Європі азійські «тіньові» схеми політичного маніпулювання, в цьому не зацікавлений». «Реформи «Нафтогазу»,— в тому числі, його реорганізація та створення тристороннього консорціуму,— мають відбуватися на основі європейського законодавства»,— наголосив КОСТЕНКО. На його думку, «це є пересторогою від реалізації суто азійської моделі «тіньових» впливів, де Україна ніколи не переграє досвідчений «Газпром».

Юрій Костенко

Читайте також: