КОСТЕНКО порадив владі протиставити «Газпрому» не інформаційні війни, а енергетичну політику в національних інтересах

«Недолуга влада шукає хитромудрі схеми для залякування Росії масштабними планами з диверсифікації, замість зміни своєї енергетичної політики», – заявив народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. На його думку, «енергетичний шантаж Росії може зупинити лише швидка переорієнтація України на власний енергетичний потенціал, головними складовими якого є енергозбереження та опора на національні енергетичні ресурси».

На його думку, «інформаційні маневри в ЗМІ щодо планів України диверсифікувати постачання газу сприймають всерйоз хіба що в адміністрації Президента та Міненерго, де сидять їх автори, тоді як в Москві над цими погрозами сміються». Приміром, за словами політика, «німецька RWE, з допомогою якої уряд збирається транспортувати мізерні обсяги спотового газу, – це фактично одна з «дочок» «Газпрому».

«Під час візиту туркменського Президента в Україну йшлося про участь українських компаній у видобутку туркменського газу, – коментує ситуацію лідер УНП. – Коли це буде – невідомо, бо Росія на 20 років наперед скупила увесь туркменський газ, а Україні вже сьогодні треба скорочувати витрати на російський газ, який обходиться в 1 млрд доларів щомісячно».

Він нагадав, що «за понад 20 років незалежності ні один з українських урядів не зробив нічого, щоб замістити російський газ власними дешевими енергоресурсами – це і українське вугілля, і власне ядерне паливо для АЕС, і збільшення видобутку українських нафти та газу, і альтернативні джерела». «Крім того, давно вже на часі запровадження заходів енергозбереження в масштабах всієї країни, в першу чергу в сфері ЖКГ, – нагадав лідер УНП. – За даними міжнародних експертів, з кожних 100 кубометрів газу70 фактично гріє повітря і тільки 30 використовується за призначенням». Він зауважив, що «нині, після суворої зими, пік споживання російського газу пройдено й влада має можливість розгорнути широкі заходи з розширення видобутку українських енергоресурсів та енергозбереження». «Однак серйозних змін щодо цього й досі немає»,— вважає політик.

Юрій Костенко, Війна

Читайте також: