КОСТЕНКО: Уряд має сприяти розвитку селянської обслуговуючої кооперації, а не монополії перекупників

«УНП  вимагає в уряду негайно представити в парламент законопроект щодо розвитку селянської обслуговуючої кооперації, яка дозволила б вижити дрібним фермерам та селянам-одноосібникам, забезпечивши їх транспортом для перевезення та продажу товару, сучасними овочесховищами, власними ринками, невеликими підприємствами з переробки продукції», -- заявив народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО.

За словами політика, «кооперативи фермерів в ЄС та США переробляють та реалізують від 60 до 80% сільгосппродукції, тоді як в Україні панує цінова монополія перекупників, яким дістається 90% кінцевого прибутку».

«Приймаючи до уваги заплановане підписання угод про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС, Україні потрібно якнайшвидше сприяти структуризації сільського господарства за європейськими зразками, оскільки за інших умов українська продукція не витримає конкуренції з європейською», -- наголосив політик.

На його думку, «в Україні навряд чи сформується потужний коопераційний рух без централізованої підтримки влади». «Фермерів та селян-одноосібників мають навчити створювати власні кооперативи в розгалужених центрах зайнятості, а загальне фінансування може здійснюватися за рахунок фонду загальнообов'язкового державного соцстрахування на випадок безробіття», -- вважає лідер УНП. Він закликав державу «забезпечити селянам та відповідним селянським кооперативам доступ до дешевих банківських кредитів, і навіть компенсувати частину коштів за рахунок центрального та місцевих бюджетів».

Юрій Костенко

Читайте також: