Проблеми ОСББ не вирішити без демонополізації енергетичного сектору – експерт

Розвиток системи об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) неможливий без демонополізації енергетичного ринку: Україна має виконати умови ЄС, розділивши гуртовий продаж житлово-комунальних послуг, їх постачання і продаж споживачам. Таку думку озвучив експерт з економічних питань, член Центрального проводу Української народної партії Борис КУШНІРУК, коментуючи звернення 170 ОСББ і ЖБК до голови Київської міськдержадміністрації з проханням про зустріч для розв’язання проблем, які стримують їх розвиток.

На переконання КУШНІРУКА, за умови такого розподілу «компанія, яка займається транспортуванням послуг, буде зацікавлена у зменшенні втрат і отриманні якісної послуги від гуртового продавця, а компанія, яка продає послуги населенню – у збереженні клієнта».

Економіст назвав патовою ситуацію, коли приймаються акти, які дозволяють розвиток альтернативних ЖЕКам форм управління житловим фондом, проте не створюють для цього умов, і тому людям невигідно брати на себе тягар відповідальності за стан будинків.

Він також зауважив, що «зміни можуть відбутися тільки за умови ліквідації системи державних дотацій».

«Потрібно поставити питання про самоокупність теплогенеруючих компаній. Якщо вони не зможуть забезпечити цього самостійно – залучати приватних інвесторів та концесіонерів із чіткими вимогами підвищувати рентабельність за рахунок енергоощадних та ефективних технологій. Нині ж від 40 до 70% тепла втрачається під час його виробництва і транспортування",— резюмував Борис КУШНІРУК.

Новини з областей

Читайте також: