Русифікація стала державною гуманітарною політикою влади – УНП

Влада Луганська активно використовує досвід русифікації Радянського Союзу: нібито з метою оптимізації навчального процесу тепер закриваються не тільки українські школи, а й українські класи. Про це повідомив голова Луганської обласної організації Української народної партії Валентин ТКАЛИЧ.

«Першокласники Луганщини вперше за всю 20-річну історію суверенної держави не мають змоги навчатися рідною мовою», – прокоментував ситуацію голова обласної УНП. Він розповів, що така ситуація склалася як мінімум у трьох школах обласного центру. За повідомленнями партійців, україномовні класи не сформували у 18-й школі, та найближчих до неї — № 50 і № 9.

«16 батьків першокласників із 18-ої школи виявили бажання навчати своїх дітей в класі з державною мовою навчання. Вони готувалися до вступу в україномовний клас, проте 30 серпня їх попередили, що такого класу не буде через недобір дітей», – розповіли представники УНП.

За їхніми словами, керівництво школи стверджує, що дітей недобрали, бо «більшість батьків не бачить перспективи у навчанні в українських класах». «Вони посилаються на слова Януковича про те, що скоро російська мова стане в Україні державною», – повідомили партійці.

Вони навели й інший приклад оптимізації: у 22-й школі об'єднали два 5-х класи – російський, де навчалося 18 дітей, і український – 15 дітей. «Звичайно, мовою навчання в об'єднаному класі стала російська», – розказали партійці.

«Схоже, русифікація, як колись при СРСР, стала державною гуманітарною політикою влади», – робить висновок ТКАЛИЧ. Він нагадав, що тоді «внаслідок масового закриття українських шкіл і запису дітей етнічних українців у російські школи протягом 15–20 років україномовні міста перетворювалися на російськомовні».

УНП

Читайте також: