У Чернігові голосуватимуть за «мироприємства», а не програму кандидатів

На вибір кандидата-мажоритарника для 35,2% чернігівців, що мешкають у одномандатному в/о № 205, найбільше вплинуть заходи, які той проведе у місті, тобто на місцевому суржику за «мироприємства». Ще 21,4% — за його особисті якості. Не менше, 20,6% — за допомогу громаді міста. І лише для 5,8% (майже в межах похибки) виборців важливою буде програма кандидата.

Це у липні 2012 року встановили громадська організація «Чернігівський освітній центр «Ініціатива» в партнерстві з «Поліським фондом міжнародних і регіональних досліджень» та за підтримки Фонду «Східна Європа (похибка 5,0%) шляхом соціологічного опитування 400 чернігівців.

Організатори опитування, які реалізують спільний громадський проект «Парламентські вибори, як шанс для розв’язання місцевих проблем Чернігівського регіону», ставили за мету виявити напередодні виборчої кампанії проблеми, за вирішення яких взялися б кандидати-мажоритарники.

Дослідження також виявило, що найбільше виборців зацікавлені щоб кандидати в депутати включили до своєї передвиборчої програми і вирішували такі проблеми:

- подолання безробіття (17,6%);

- ремонт доріг (17,5%);

- зниження цін та встановлення контролю за ціноутворенням (15,4%);

- підвищення якості медичного обслуговування (14,9%);

- підвищення зарплат та пенсій (10,3%).

На жаль, як свідчить це соціологічне дослідження, стабільна більшість чернігівців буде обирати депутата-мажоритарника не за його програму, а за заходи, які проведе цей кандидат у місті під час виборчої компанії. Отже, шоу-концерти, феєрверки, просто свята, спортивні змагання або роздача пайків будуть основними засобами отримання мандата на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року.

Нагадаю, що на останніх проміжних мажоритарних виборах 8 червня 2003 року в Чернігові олігарху О. Ярославському вистачило всього 27,1% голосів виборців щоб отримати депутатську недоторканість за пару мільйонів доларів.

У далекому 2003 році чернігівці почули за весь час виборчої кампанії особисто від грошовитого кандидата Ярославського тільки одне тепле слово: «Шуба!»

А от пісень у виконанні зірок естради – безліч. Мовчу вже про черги до офісів благодійного фонду ім. Ярославського.

Тож чи варто вимагати від депутатата-мажоритарника чогось більшого якщо його обрали не за те, що він, як народний обранець, буде робити для виборців у Верховній Раді України як законодавець, а за вже зроблене до виборів.

Народна мудрість недарма стверджує: бачили очі що купували, їжте хоч повилазьте!

Новини з областей, Чернігівська область

Читайте також: