У Фастові відзначили перших лауреатів Молодіжної літературно-мистецької премії імені Андрія Кравця-Кравченка

У кінці навчального року на останньому дзвонику у фастівських школах вперше вручено премії лауреатам Молодіжної літературно-мистецької премії імені Андрія Кравця-Кравченка.

Першими її лауреатами стали учениця 10-А класу ЗОШ № 2 — автор науково-дослідницької роботи «Дитячі фантазії у поезіях Ліни Костенко, Павла Тичини, Ірини Жиленко, Олександра Олеся, Володимира Сосюри та Дмитра Павличка» Олександра ЗМАЖЕНКО, учениця 9-Б класу ЗОШ № 5 – автор поезій на патріотичну тематику, зокрема вірша «Ти любиш рідну Україну?» Єлизавета АРХИПЧУК і учень 8-го класу цієї ж школи, автор поезій «Посвята Україні», «Пісня про Фастів», «Прохання до України», «Моя Україна», «Рідний край» Іван КОНОВАЛОВ.

Голова оргкомітету премії, депутат міської ради Іван Неживий, координатор оргкомітету, керівник Фастівської міської організації Української Народної Партії Олександр Горинський і племінник поета Сергій Кравець-Кравченко вручили лауреатам дипломи, нагрудні знаки, збірку поезій Андрія Кравця-Кравченка «Встане нова Вкраїна» і книгу «Тризуб» — збірку поезій трьох фастівських друзів, борців за українську державу в роки ІІ Світової війни Володимира Косовського, Андрія Кравця-Кравченка і Євгена Чередниченка.

Молодіжну літературно-мистецьку премію імені Андрія Кравця-Кравченка з ініціативи громадськості засновано минулого року. До ради засновників увійшли Фонд імені Володимира Косовського, Фастівська міська організація Української Народної Партії, Фастівський «Меморіал» ім. В. Стуса, Центр громадських ініціатив “Інформаційне суспільство” і Фонд Віталія Шевченка. Оргкомітет премії сформовано у складі:Іван Неживий (голова оргкомітету), Олександр Горинський (координатор), Сергій Кравець-Кравченко (племінник поета), почесні громадяни Фастова Анатолій Древецький і Віталій Шевченко, доктор філософії в галузі історії Олександр Неживий і керівник районної організації ВТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Віталій Сокур.

Цю премію щорічно у кінці навчального року вручатимуть фастівській молоді за творчі здобутки у літературі і мистецтві та науково-популярні твори.

Андрій Кравець-Кравченко у роки ІІ Світової війни – керівник молодіжної ОУН Фастівщини. Вів агітаційну політичну роботу в українському русі опору. Його поетична зірка засяяла дуже високо, але не встигла стати зорею – він загинув від рук гітлерівських окупантів за нез’ясованих обставин у жовтні 1943 року, не доживши до вісімнадцяти років. Поезії Андрія Кравця-Кравченка зберегла в пам’яті рідна сестра Олена й оприлюднила аж тоді, коли за це вже не розстрілювали, не кидали до в’язниці, а місцеві активісти видали її окремим виданням.

На вірші А. Кравця-Кравченка покладено музику, і ці пісні виконуються в сучасній Україні. Особливої актуальності вони набули з початком нинішньої російсько-української війни. Відомий виконавець, житель Фастівщини Микола Литвин виконав пісню на вірш А. Кравця-Кравченка «Україна», який поет написав 1942 року, вона звучала зі сцени столичного палацу «Україна». Нині вона відома світові, її можна почути і в Інтернеті. Уривок з цього вірша переймає кожного українця:

«… Хоч найкращих синів посіпаки з Кремля

Посадили в темниці підземні.

Хай Петлюра упав, Коновалець упав,

Сім мільйонів без хліба умерло,

Хай у храм заросла бур’янами тропа,

На шматки нашу землю роздерли.

Але націю вбить не змогли вороги,

Та її і не вбити нікому.

Повна сил і життя, повна міці й снаги,

Йде у вирі вона життєвому.

Ми страждали віки, і нарешті гряде

Нам велика година свободи.

Ще сконає наш кат, Україна піде

Й поведе за собою народи.

О, Вкраїно моя! Моя зоряна Русь,

Ти ще вільною будеш, кохана.

Вийду ввечері я й на Дніпро подивлюсь,

А вернуся… аж рано».

А тим часом патріотична громадськість Фастівщини пропонує у рамках декомунізації назвати одну із вулиць іменем Андрія Кравця-Кравченка. З цього приводу вони вкотре звертаються до міської ради.

Оргкомітет Молодіжної літературно-мистецької премії імені Андрія Кравця-Кравченка.

Травень 2016 року

Читайте також: