У Рівному пройшло віче на захист української мови

Приблизно дві тисячі противників мовного закону Колесніченка-Ківалова зібралася вчора, 5 липня, на майдані Незалежності в Рівному на мітинг, організований Комітетом захисту української мови. Такої кількості учасників протесту Рівне не бачило давно. Свої мотиви вийти на головну площу міста люди пояснювали коротко: „Бо дістали!”, „Зачепили за живе!”, „Наступили на болючий мозоль!”.

Розпочалося Віче з хвилини мовчання за багаторічним лідером Української Народної Партії та народним депутатом чотирьох скликань Василем Червонієм.

Цього дня майдан майорів виключно державними прапорами. Допускається використання лише державної символіки – такою була умова організаторів. Тож лідери партій ВО „Батьківщина” та „Фронт змін” відмовилися взяти в ньому участь. Жодного політичного виступу та „піару” на мовному питанні — саме це, переконані присутні на мітингу, й зібрало велику кількість людей.

Щоб висловити своє обурення з приводу прийняття ганебного закону, з правдивим словом до громади виходили історики, вчителі, лікарі, художники, письменники та підприємці.

Перед велелюдною громадою виступили: директор Рівненського обласного академічного українського музично-драматичного театру Володимир Петрів, голова Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України Лідія Рибенко, проректор Національного університету «Острозька академія» Петро Кралюк, директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига, підприємці Лілія Москальова та Віктор Янченко, адвокат Микола Бляшин, завідувач музею Уласа Самчука Інна Нагорна, викладач НУВГП Яків Іващук, вчителька-просвітянка Мирослава Жовтан, кобзар з Чернечої гори Володимир Горбатюк та інші відомі в місті люди.

По завершенні Віче його учасники прийняли резолюцію з вимогою до Президента України Віктора Януковича ветувати ганебний закон та висловили готовність у разі ігнорування їх вимог вдатися до радикальних методів громадянської непокори, не виключаючи перекриття доріг міжнародного значення.

Рівненська область

Читайте також: