У РІВНОМУ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ЖЕРТВ НКВД

Сьогодні, 22 червня, у Рівному біля пам’ятника Климу Савуру представники міської влади, Української Народної Партії, обласного товариства «Просвіта», історики та очевидці вшановували пам’ять українців, які загинули у тюрмах Рівненщини та Волині 24–25 червня 1941 року від рук спецзагонів НКВД.

За словами голови Рівненської обласної організації УНП Світлани Ніколіної, хвиля розстрілів почалася зі Львівщини, Волині і докотилася до нашого краю.

– Ми пам’ятаємо про трагічну долю 973 в’язнів Дубенської в’язниці, 850-ти — Рівненської тюрми та долю 75 в’язнів Острозької. Тоді розстрілювалися не тільки особи яким була винесена вища міра покарання, але і засуджені до позбавлення волі та ті, стосовно яких тільки розпочиналися слідства, – зазначила політик.

Як розповів присутній на заході рівненський історик Андрій Жив’юк, Рівненська в’язниця, де донедавна була напівзруйнована швейна фабрики, була вщент забита українцями, хоча розрахована лише на двісті в’язнів. А згідно з документами, у червні 1941 року ув’язнених було більше тисячі.

За пропозицією заступника міського голови Галини Кульчинської, пам'ять усіх жертв НКВД, що загинули в тюрмах нашої області було вшановано хвилиною мовчання. Крім того, як запевнила пані Галина, міська влада спільно з обласним товариством «Просвіта» зроблять усе, щоб на відбудованій стіні в’язниці була розміщена меморіальна дошка та облаштована меморіальна музей-кімната.

– Очевидці пам’ятають про страшну ніч із 24 на 25 червня, коли усі в'язниці Західної України здригалися від людських криків і пострілів. Втім кількість знищених українців, нині достеменно ніхто не назве. Доходило до того, що кати НКВД кидали гранати у камери розміром 3×4, при чому серед в’язнів нерідко були вагітні жінки та діти, – каже голова обласної ОУН й очільник Рівненської міської організації УНП Роман Коваль.

Письменник Євген Шморгун нагадав про те, що списки розстріляних в’язнів, що знаходяться в архівах обласного управління МВС понині носять гриф «секретно», що є ганебним явищем на 23-му році незалежності України.

Під кінець заходу до пам’ятника головного командира УПА-«Пвініч» Клима Савура було покладено квіти від Української Народної Партії, «Просвіти» та міської влади.

Рівненська область

Читайте також: