Участь Єврокомісії в аудиті газового контракту допоможе Україні в міжнародному арбітражі в Стокгольмі — КОСТЕНКО

«Участь Єврокомісії в аудиті українсько-російського газового контракту від 2009 року надасть Україні додаткові аргументи для його офіційного перегляду в міжнародному арбітражі в Стокгольмі», -- заявив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО.

За його словами, «Україна зацікавлена в інтернаціоналізації «газового» питання, оскільки широке залучення експертів Єврокомісії та участь міжнародного суду допоможе покласти край практиці кулуарних домовленостей з РФ». Так політик прокоментував заяву МЗС РФ, що українсько-російські договори щодо газу не потребують зовнішнього аудиту і ставити їх під сумнів неправомірно.

На думку КОСТЕНКА, «Росія не зацікавлена у втручанні ЄС, оскільки максимально прозорі «газові» стосунки з Україною покладуть край «підкилимним» домовленостям, налаштованим на інтереси тих чи інших персоналій». За його словами, «широке обговорення судового процесу в Стокгольмі з залученням європейського аудиту набуло б загальноєвропейського значення, унеможлививши в майбутньому підписання некоректних «газових» контрактів».

На переконання політика, «Україна нині має надзвичайно сприятливу ситуацію для судового позову, оскільки угоди з «Газпромом» намагаються переглянути також і європейські країни від Польщі до Німеччини».  Політик також вважає, що «Україна має трансформувати «Нафтогаз України» у кілька компаній, розділивши їх функції, як це передбачено Брюссельською декларацією». Він висловив переконання, що «якщо Росія не погодиться з відповідним реформуванням «Нафтогазу» й денонсує Харківські угоди, то Україна від цього тільки виграє». «Денонсація Харківських угод з боку РФ відкриє для України шлях для встановлення ринкових цін на базування ЧФ РФ в Криму, забезпечивши держбюджет доходами, як мінімум, в обсязі 5 млрд доларів на рік», -- констатував КОСТЕНКО. Політик переконаний, що «Україна має підвищити в 3–4 рази плату за транзит російського газу в ЄС, запровадити ринкову плату за його зберігання в підземних сховищах, покласти край «дружньому» використанню українських транзитних шляхів росіянами тощо».

Юрій Костенко

Читайте також: