УНП: «Єдиний козацький народ» — російський проект знищення українського козацтва»

«Черговим російськими проектом знищення українського козацтва, його української самобутності та історії» назвав член Правління Української народної партії Володимир СТУПАК проголошення «єдиного козацького народу» маловідомими російськими та українськими «козацькими» організаціями. Він підкреслив, що «концепція створення «єдино-неділимого» козацького народу не має нічого спільного ні з історією, ні з традиціями, ні з сучасністю українського козацького руху».

«Національна Рада козаків України не визнається більшістю справжніх українських козацьких організацій, зокрема авторитетною Радою Старійшин організацій Українського Козацтва. Тому, ця організація не має нічого спільного з українським козацтвом, фактично є аналогом кримських та донецьких «козачих організацій», що фінансуються Російською Федерацією та використовують російську імперську символіку»,— розповів СТУПАК. На його думку, «ця ідеологічна диверсія є частиною концепції відновлення нової Російської імперії, що включає економічне об’єднання у рамках Єдиного економічного простору, духовне об’єднання в рамках Російської православної церкви та етнічну інтеграцію в рамках «Руського міру». Тобто, проголошення «єдиного козацького народу» — це спроба заперечити наявність окремої української нації, оскільки українське козацтво стало одним з основних націєформуючих засад українського народу»,— впевнений політик.

«Також цей «неоімперський шабаш» в столиці України став наслідком законодавчої неврегульованості козацького руху, коли будь-який громадянин може створити козацьку організацію, оголосити себе отаманом чи навіть гетьманом. Як наслідок в Україні діє сотні козацьких організації, половина з яких контролюється російськими спецслужбами, які таким чином оминають відповідальність по статті 260 Кримінального кодексу «створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань»,— зауважив представник УНП.

«Щоб зупинити антиукраїнські провокації та спроби відторгнути українське козацтво від українського народу, УНП закликає Верховну Раду якнайшвидше ухвалити законопроект «Про засади відновлення та розвитку Українського козацтва, козацькі організації та їх об'єднання». Цей закон має стати законною основою, фундаментом існування всіх козацьких організацій України та чітко визначити, що українськими козацькими організаціями можуть називатися лише ті, які декларують захист державності України, відродження української мови, культури, а не організації, члени яких марширують під царськими прапорами Росії та підпорядковуються російським козацьким організаціями»,— підсумував Володимир СТУПАК.

УНП

Читайте також: