УНП: «КПК повинен змінити систему досудового слідства»

Українська народна партія пропонує внести зміни у новий проект Кримінально-процесуального кодексу, що дадуть змогу викорінити катування у процесі дострокового слідства. З цією пропозицією виступив народний депутат, заступник голови УНП Ярослав ДЖОДЖИК.

За його словами, новий Кримінально-процесуальний кодекс як і його діючий варіант надає правоохоронним органам необмежені повноваження під час досудового слідства, що і є головною причиною використання правоохоронцями катувань. Необхідність таких змін підтвердила й авторитетна Міжнародна правозахисна організація Amnesty International, яка закликала Верховну раду забезпечити гарантії запобігання катуванням в проекті нового Кримінально-процесуального кодексу.

«Тому, Українська народна партія закликає народних депутатів підтримати ініціативу партії та внести зміни до статей 38–41 проекту Кримінального кодексу, що визначають органи ведення досудового слідства, їх повноваження та функції. Найголовніше, до органів, що здійснюють дізнання і досудове слідство необхідно додати Міністерство юстиції, спеціалісти якого повинні контролювати процедуру допиту підозрювальних та свідків, а за органами внутрішніх справ, органами безпеки та органами, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства, залишити виключно оперативну та слідчу функцію»,— пропонує народний депутат.

«Для впровадження цієї принципово нової схеми досудової слідчої процедури, мають бути створені центри допиту, обладнані відеокамерами, які будуть підпорядковані Міністерству юстиції. У такому разі підозрюваний у вчинені злочину або свідок доставляється не у слідчий ізолятор міліції чи іншого правоохоронного органу, а у центр допиту, де його допит проводитиметься за присутності представників Міністерства юстиції з обов’язковим супроводом аудіо- та відеозапису» — зауважив заступник голови УНП.

«Якщо народні депутати підтримають ініціативу УНП, а також внесуть відповідні зміни до законів «Про міліцію», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про прокуратуру» в частині регулювання досудових процесуальних дій правоохоронних органів, можна буде говорити про ефективну боротьбу з катуваннями в Україні»,— підсумував Ярослав ДЖОДЖИК.

УНП

Читайте також: