УНП вимагає позбавити Московський патріархат назви «Українська церква»

«Сучасна Українська православна церква Московського патріархату не має права носити назву «Українська церква»,— переконаний народний депутат України, заступник голови Української народної партії Ярослав ДЖОДЖИК. Так політик прокоментував заяву керівника прес-служби УПЦ МП Василя АНІСІМОВА з критикою відзначення на державному рівні 120-ти річчя з Дня народження патріарха УГКЦ Йосипа СЛІПОГО.

«Після фактичного усунення від керівництва митрополита Володимира та «чистки» церкви від проукраїнських ієрархів Українська православна церква Московського патріархату перетворилася на реакційну церковну структуру – навіть більш антиукраїнську ніж Російська православна церква»,— вважає ДЖОДЖИК.

«Прес-секретар УПЦ МП опустився до банальної «середньовічної» риторики в своїй критиці українського греко-католицизму, забувши, що Конституція України гарантує свободу віросповідання для всіх церков та церковних конфесій. Тому, критикуючи Президента, що він не бажає «випалити каленим залізом уніатство», АНІСІМОВ закликає Віктора ЯНУКОВИЧА використовувати методи СТАЛІНА, який в другій половині 40-х років ХХ століття вже намагався насильно знищити Українську греко-католицьку церкву»,— підкреслив народний депутат.

«Показово, що священик, який називає себе православним, публічно ображає пам'ять патріарха ЙОСИПА, який склав духовний іспит в сталінських таборах, якого поважали та ставили за приклад ієрархи Російської православної церкви, які теж відбували ув’язнення за свої релігійні переконання і не погоджувалися на співпрацю з НКВС СРСР, як деякі діючі «захисники Православ’я». Також, подвиг патріарха УГКЦ оцінив і Папа Римський Іван Павло ІІ, який цілував руку лише двом кардиналам – Стефанові Вишинському, своєму вчителеві, та Йосифові Сліпому»,— зауважив заступник голови УНП.

«Тому, щоб якнайшвидше створити єдину Помісну Православну церкву київської традиції, яка би об’єднала всіх спадкоємців київського християнства — УПЦ МП, УПЦ КП, УАПЦ і УГКЦ, Московський патріархат має виключити зі своїх лав «релігійних екстремістів» типу Василя АНІСІМОВА, які замість того, щоб покаятися перед греко-католиками за ліквідацію їхньої Церкви, привласнення усього майна, заслання Митрополита і єпископів до Сибіру, закликають діючу владу до нових репресій»,— підсумував Ярослав ДЖОДЖИК.

УНП

Читайте також: