УНП вимагає від депутатів зупинити вбивства у відділках міліції

«Нарешті зупинити катування і вбивства у міліції» вимагає Українська Народна Партія. «Народні депутати повинні чимшвидше надати юридичні підстави для створення державних центрів допиту та утримання громадян, обладнані камерами спостереження та підпорядковані Міністерству юстиції»,— стверджує народний депутат, заступник голови УНП Ярослав ДЖОДЖИК.

Так він відреагував на інформацію про чергову смерть громадянина під час допиту у райвідділі міліції міста Суми. Згідно з даними правозахисних організацій, сьогодні майже 800 тисяч українців заявили про знущання міліції.

Тож, «УНП пропонує внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, законів «Про міліцію», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про прокуратуру» в частині регулювання досудових процесуальних дій правоохоронних органів», що кардинально змінять досудову слідчу процедуру»,— розповідає ДЖОДЖИК.

Політик посилається на досвід провідних демократій світу, коли підозрюваний у вчинені злочину негайно доставляється не у слідчий ізолятор міліції чи іншого правоохоронного органу, а у відповідний центр, де його допит проводитиметься за присутності представників Міністерства юстиції з обов’язковим супроводом аудіо- та відеозапису.

На переконання депутата, «найголовніше — це вивести тимчасові ізолятори з підпорядкування Міністерства внутрішніх справ та СБУ і передати їх у підпорядкування Міністерства юстиції, залишивши за працівниками правоохоронних органів лише оперативну і слідчу функцію. Тоді нарешті вдасться майже на 100% ліквідувати катування та вбивства підозрюваних або свідків працівниками правоохоронних органів».

УНП

Читайте також: