В УНП вимагають зупинити варварську вирубку Дубрав Закарпаття

«Терміново  з’ясувати причини нищення Дубрави у СМТ Буштино та створити відповідну комісію з цього питання»,— таке прохання до начальника державного управління охорони навколишнього середовища в Закарпатській області Андрія Погорелова, поставив експерт з наукових проблем екології і захисту рослин України, голова Берегівської районної організації УНП Михайло БАБИДОРИЧ.

Нещодавно, члени ініціативної групи з числа  жителів селища Буштино з надзвичайною стурбованістю проінформували керівництво  Берегівської районної організації  Української народної партії щодо ганебного випадку, який трапився 29–30 листопада і 1–2 грудня 2011 року Берегівському районі. А саме, про те, що лісники почали вирубувати надзвичайно рідкісні види дубів «Закарпатської Дубрави». Відтак, у результаті було вирубано 41 дуб діаметром 43–70 см.

За  словами Михайла Бабидорича, «у Карпатах зареєстровано, (за даними професора С. С. Фодора), 14 видів дубів, які споконвіку зростали у Дубравах Закарпатської низовини. А саме: дуб болотний, бургундський, великоплідний, звичайний, звичайний білоплямований, звичайний гребінчастий, звичайний пірамідальний, звичайний пурпуровий, каштанолистий, білий, мушмулолистий, монгольський, північний, червоний». «Всі ці види дубів нещадно, злочинно вирубуються в останні 5 років у Дубравах Закарпатської низовини»,— констатує він.

Також, у зверненні експерт відмітив, що «самовільна вирубка Дубрав вже пройшла у селах В. Бакта, Батрадь, Батьово, Гут Берегівського району, про що повідомлялось раніше у пресі». «Невже нікого не турбує зелене багатство Карпат і здоров’я майбутніх поколінь?»,— обурено запитує представник УНП,— «всі парки належать до Агролісу, а хто дає право вирубувати зелені вікові насадження низовини, які є постачальником кисню, відіграють надзвичайно важливу водорегулюючу діяльність, обіг речовини і енергії та збереження довкілля та здоров’я людини. Невже не відомо, якщо не буде Дубрав, то по всій території піде спалах інфекційних захворювань, зокрема малярії!».

«Можна  навести чимало прикладів, коли занепад  окремих країн був зумовлений не тільки соціально-політичними причинами, але й хижацькою експлуатацією багатств природи та надр землі»,— зауважує у зверненні Михайло Бабидорич.

Довідково: В селищі розташовані унікальні болотно-лісові комплекси урочищ „Дубрава”, „Мочар”, „Мочарка” та „Дубки”, останні два з яких, є об'єктами природно-заповідного фонду. Згадані урочища являються реліктовими залишками останнього льодовикового періоду у пізньому гляціалі і мають виняткову природоохоронну важливість та непересічне значення. На сьогодні — це останній на рівнинній частині Закарпаття залишок реліктових гляціальних екосистем з своєрідною флорою та безхребетною фауною. Особливу цінність представляють фрагменти сфагнових боліт (торфовищ) та мочарів з унікальним рослинним та тваринним світом, деякі види яких віднесені до Червоної книги України (нарцис вузьколистий, шафран банатський, кумка жовточерева тощо). Ліси урочища „Дубрава” належать до території загальноєвропейського значення, маючи статус „Prime Butterfly Area”.

УНП, Закарпатська область

Читайте також: