Відзначення 70-х роковин Корюківської трагедії – урок перший

З великою надією чекали корюківчани 1 березня 2013 року, щоб нарешті належно, на державному рівні вшанувати пам'ять своїх земляків – жертв трагедії у місті Корюківка Чернігівської області, одного із найкривавіших військових злочинів Другої світової війни проти цивільного населення.

Не так сталося, як гадалося.

Крім зачитаного представником уряду на рівні першого заступника міністра культури Тимофієм Коханом Звернення Президента України у зв'язку з 70-ми роковинами Корюківської трагедії мало, що свідчило про державний рівень цих заходів.

Державні заходи з вшанування пам'яті жертв трагедії у місті Корюківка очолили голови ОДА Володимир Хоменко, облради Анатолій Мельник, народні депутати України Ігор Рибаков і Сергій Аверченко, архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, і гості – заступник Посла ФРН в Україні Анка Фельдгузен та перший заступник директора Українського інституту національної пам’яті Володимир Кривошея.

Основні заходи відбулися в урочищі Гай – на місці спорудження Музейно-меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених окупантами.

Як же висвітлили цю подію державного рівня друковані засоби інформації Чернігівщині, засновниками яких є органи державної виконавчої влади та органи місцевого самоврядування?

Головна офіційна обласна газета «Деснянська правда», співзасновниками якої є Чернігівська обласна рада та облдержадміністрація (видається за кошти платників податків, які представляють весь спектр політичних уподобань в області), за тиждень до події розмістила на другій сторінці газети № 8 від 21 лютого 2013 року під заголовком «Трагедія і велич Корюківки» інформацію про нараду в обласній державній адміністрації з підготовки та проведення заходів з нагоди 70-х роковин Корюківської трагедії. Цей матеріал завершувався такими словами: «…відзначення 70-х роковин Корюківської трагедії – захід загальнодержавного значення, який має бути проведений на відповідному рівні».

У наступному після події номері цієї газети № 10 від 7 березня 2013 року під заголовком «Незгасима свіча нашої пам’яті» на половину третьої сторінки було розміщено журналістський звіт про мітинг та інші заходи, що відбулися в місті Корюківка 1 березня 2013 під час вшанування жертв трагедії. Поряд – вітання посадовців області «дорогих і шанованих» жінок з 8 Березня. Крім того, окрема колонка на цій же сторінці газети була виділена для висвітлення участі у цих заходах нардепа Ігоря Рибакова, обраного по в/о № 207. Добре, що обидва матеріали містили також спогади свідків цієї трагедії.

Найбільш тиражна обласна газета «Гарт», співзасновником якої є Чернігівська обласна рада, а головним редактором – член Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Дмитро Іванов, обмежилася розміщенням на шостій сторінці газети № 10 від 7 березня 2013 року інформаційного авторського матеріалу про трагедію «Вогняне пекло Корюківки» Оксани Толкачової, наукового співробітника Корюківського історичного музею.

Головна ж міська газета обласного центру «Чернігівські відомості», засновником якої є Чернігівська міська рада (видається за кошти платників податків, які представляють весь спектр політичних уподобань у місті), взагалі проігнорувала висвітлення 70-х роковин Корюківської трагедії – заходу загальнодержавного значення.

Не залишилася в стороні від висвітлення трагічної сторінки історії України і народна некомерційна газета області — «Сіверщина», заснована у 1992 році чернігівською «Просвітою» та Рухом. Крім репортажу з державного заходу, розміщеного на другій сторінці газети «Сіверщина» № 10 від 7 березня 2013 р. під заголовком «Замовчана Корюківка», читачі можуть ознайомитися з міркуваннями головного редактора газети, голови обласної «Просвіти» Василя Чепурного про роль партизан і НКВС в цій трагедії, а також довідатися про причини її замовчування в часи колишнього СРСР.

У той же час друга за розміром передплати обласна газета «Вісник Ч» спромоглася лише на розміщення безпосередньо напередодні події на другій сторінці газети № 9 від 28 лютого 2013 року під рубрикою «Гроші нам не завадять» замітки під заголовком «10 мільйонів гривень виділяє держбюджет на спорудження меморіалу у Корюківці» за підписом Тамари Кравченко.

У жартівливому стилі, крім цитування місцевих посадовців про підготовку до відзначення 70-х роковин трагедії, газета так ошелешила своїх читачів: «злі язики підраховують скільки потрапить на будову, а скільки розтягнуть. Оптимісти кажуть, буде 50 на 50, песимісти – 30 на 70».

І у притаманному для цього часопису «чорному гуморі» робить висновок: «грошей чекають усі».

Як бачимо, не тільки керівництво країни відмахнулося від цієї народної трагедії і все звалило на область, але й обласні друковані ЗМІ, засновниками яких є органи державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, м’яко кажучи, в кращому випадку «відмітилися». Складається враження, що позиція керівників області Хоменка і Мельника суперечить не тільки політиці київських можновладців, а також власному владному бомонду.

Сергій Соломаха

Новини з областей

Читайте також: