Юрій Костенко у спецефірі «Ціна незалежності»: до Дня 30-ї річниці Незалежності України. ВІДЕО

Голова УНП Юрій Костенко наголошує, що глибоке українське коріння починається навіть не з України-Руси, а ще з Трипілля. Адже все звичаєве право українців там «закопане» – це господарювання на своїй землі, це – самоврядність, і найголовніше – це цивілізаційні прориви у вигляді унікального землеробства, яке вже через сівозміну могло продовжуватись десятиліттями.

Ці та інші аспекти національної історичної спадщини, складові національної політики й інформаційної безпеки України Юрій Костенко – народний депутат України I–IV, VI скликань, міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1992–1998 роки), аналізує у спецефірі на телеканалі «Прямий» з ведучою Наталкою Фіцич 22 серпня 2021 року, присвяченого Дню 30-ї річниці Незалежності України. Політик розповідає – чому за 30 років Україна так і не вийшла на шлях національної політики, національного інтересу, політики, яка спрямована на відновлення українського етносу.

За всі роки незалежності ми звикли до політики компромісності, – зазначає у розмові Юрій Костенко. – Почалася вона з того, що після проголошення незалежності України залишилася комуністична більшість у Верховній Раді, залишився комуністичний уряд. Саме вони тоді ухвалювали всі стратегічні рішення. Зокрема, і щодо ядерного роззброєння. І не тільки з обеззброювання, а з вкладання власних грошей у знищення своєї зброї. Це Юрій Костенко назвав ядерним розоренням.

Чорноморський флот, який тоді на 90% базувався у територіальних водах України, 90% передали Російській Федерації і 10% «дрантя» залишили собі. Ці приклади лідер УНП називає свідченням того, як компромісна політика, яка була започаткована з підняттям двох прапорів (совєтським та українським синьо-жовтим) і продовжується до сьогодення, шкодить Україні.

Коментуючи розмови про ніби відсутність національної ідеї українців, Юрій Костенко спростував це твердження, аргументуючи розробленою свого часу ще Народним Рухом України потужною програмою, яка називається «Програма національного державотворення». Найкращі економісти брали участь у розробці цієї національної ідеї. Концептуально кращої програми до сьогодні не існує, вважає політик.

«Програма національного державотворення» пропонує економічну політику, яка б вбирала в себе національну ідею – створення в Україні замкнутих циклів виробництва продукції з великою доданою вартістю, яка могла б охопити 60-80% готової продукції, що споживається українським ринком. Такий тип економіки – найбільш стабільний і найбільш ефективний.

Юрій Костенко

Читайте також: