Заява позапарламентських сил щодо підтримки українського курсу на євроінтеграцію

У процесі підготовки до укладання Угоди українське суспільство вперше за 22 роки незалежності чітко засвідчило підтримку європейського курсу для України. Це безпрецедентна консолідація, яка свідчить про нашу зрілість, про те, що ми починаємо вивчати свою історію для того, щоб більше не грати у фарсі її трагічних повторів. Політики, які зрадили ці надії, не мають політичного майбутнього в Україні.

Майдани, які зібрали у Києві, Львові, Вінниці, десятках інших українських міст сотні тисяч людей під прапорами Євросоюзу, свідчать про вибір європейських цінностей, стандартів, способу життя, який уже зробила українська нація. Люди вийшли з вимогою укласти Угоду про Асоціацію, щоб повернути Україну шляхом прогресу. Євроінтеграцію спинили заводи – немодернізований спадок сталінської індустріалізації. Її мають рухати освічені і свідомі громадяни.Демократія і громадянськість – українці навчилися володіти їхнім інструментарієм, щоб облаштовувати своє життя і відстоювати свій вибір.

Політична мудрість полягає у тому, щоб розуміти позицію суспільства. Цю мудрість мають проявити українські політики, аби не закликати євро майдани до виборів – вони зібралися не під партійні прапори. Не пробуйте себе як кандидатів у президенти у той час, коли виборці вимагають негайних політичних рішень заради підписання Угоди.

Цю мудрість мають проявити європейські політики. Якщо політичні гарантії збереження європейського курсу не будуть надані Україні у разі відмови від асоціації, уже наступного дня відбудеться вступ до Митного Союзу на умовах, які визначить переможець геополітичної драми. Це може мати найгірший фінал як для української державності, так і для Європи як території демократії та стабільності.Момент не має бути упущений.

Внутрішньополітичні механізми ще дають можливість українській стороні повернутися до переговорів, в тому числі через скасування розпорядження Кабінету міністрів. Лишається кілька днів.Ми переконанані, що бачення Європи завтрашнього дня без України неможливе. Європа має дати чіткий сигнал про те, що двері залишаються відчиненими, а відносини зберігають стратегічний характер. Цей сигнал почують сотні тисяч українських громадян, які чітко засвідчили свою прихильність європейському курсу і підтримають тих політиків, хто поведе до його кінцевих стратегічних цілей.

На жаль, політики недооцінили тиск Росії і її готовність до будь-яких способів зберегти зони впливу. Як свідки кремлівської перемоги, вони мають усвідомити цей новий досвід як ще більшу відповідальність за подолання історичного тягаря її імперських претензій на сусідні країни. Ми неодноразово наголошували, що Україна – це особливий кремлівський трофей. Політика північного сусіда має дуже чітку мотивацію – Україну вписано до всіх проектів відновлення СРСР як ключовий компонент.

Дії російської сторони варті засудження як неприпустимі щодо незалежної сусідньої держави, для якої Росія виступає гарантом дотримання безпеки. Ми вдячні за жорстку політичну реакцію наших партнерів з Євросоюзу, які свого часу переступили через економічні перешкоди, поставлені Росією, та увійшли до складу ЄС. Проте, адекватної економічної відповіді Євросоюзу на російський тиск на Україну зроблено не було. Можливо, страх великих економічних втрат у короткостроковій перспективі став однією з причин одностороннього виходу з переговорів.Якщо Україна увійде у Митний Союз, це матиме далекосяжні наслідки не тільки для європейського континенту, але й для цілого світу. Українська державна незалежність буде редукована до повноважень автономного округу Російської Федерації, про жодну зовнішню політику в національних інтересах не йтиметься. Україна більше не матиме права говорити із зовнішнім світом.

Для прогнозу фактичної втрати міжнародної суб’єктності наша історія державності не дає жодних обнадійливих контраргументів. Неузгодженість можливостей і пріоритетів – дуже точне пояснення основи поразки, яка спіткала переговори про Асоціацію. Але не вистачило часу змінити підхід, недосконалість якого принесла стільки розчарування. Ми стверджуємо, що Асоціація дасть Україні цілісний внутрішній здоровий політичний курс. Лише у передбаченому Угодою процесі системного реформування та засвоєння європейських політичних і правових практик зможе знайти своє вирішення справа Тимошенко.

Якщо Угоди не буде, ця політико-правова проблема назавжди випаде з площини потенційного цивілізованого вирішення, так само як і інші проблеми, які зараз поставлені Україні як вимоги. Власне угода і була алгоритмом проведення глибоких внутрішніх змін, які мали дістати необхідну фінансову підтримку міжнародних інституцій.Ми хочемо, щоб Європа почула наші політичні аргументи і не відмовлялася від боротьби за Україну сьогодні. Будь-яка пауза – це великий крок назад. Питання України – це реалізація цивілізаційної місії Європейського Союзу в Європі, це не політичне рішення одного дня.

Життя партії

Читайте також: