Закарпатська УНП відзначає 73-ю річницю проголошення Карпатської України

Представники Закарпатської обласної організації Української народної партії взяли участь в урочистостях з нагоди відзначення 73-ї річниці проголошення Карпатської України.

Як повідомляють в УНП, урочистості розпочались в місті Ужгороді з покладання квітів до пам’ятника Президенту Карпатської України, (видатного українського педагога, науковця, державного і громадсько-політичного діяча), Героя України — Августина ВОЛОШИНА.

«Карпатська Україна 1938-1939 років — це одна зі світлих сторінок історії Закарпаття, оскільки після століть поневолення, ми здобули натяк на довгоочікувану державність. Радісною була ця подія і тому, що сталося це не через заколот чи переворот, а завдяки патріотизму та активній участі місцевого населення (закарпатських українців) у суспільному та політичному житті краю»,— констатує Голова Закарпатської обласної організації Української народної партії Іван Габор.

Він впевнений у тому, що «ми повинні наполегливо та переконливо розповідати про ці водночас славетні та трагічні сторінки нашої історії. Пишатися та ставити у приклад воїнів Карпатської України, які віддали своє життя заради української державності. Адже, це один зі знакових та вагомих кроків на шляху до становлення незалежної України».

Наразі, представники УНП продовжують урочистості, вшановуючи пам'ять загиблих на Красному полі, поблизу міста Хуст, де відбувається мітинг-реквієм.

Довідково. Карпатська Україна — офіційна назва автономної Української республіки у складі Чехо-Словаччини у 1938–1939 роках і Української незалежної держави на Закарпатті у березні 1939 року. Недовгий період існування Карпатської України став однією з найяскравіших сторінок багатовікової боротьби карпатських українців за становлення української державності.

УНП, Закарпатська область

Читайте також: