ЧЕРНІГІВЩИНІ загрожує «регіональна» мова

За даними Всеукраїнського перепису населення 2001 року, російську мову визнали рідною 10,3% населення Чернігівської області. Оскільки саме від цього показника планують відштовхуватися при введенні регіональної мови, то, відповідно до ухваленого в першому читанні проекту закону «Про засади державної мовної політики», Чернігівщину можуть «зробити» російськомовною, застерігають в обласній організації Української народної партії.

«Норма законопроекту авторства КОЛЕСНІЧЕНКА-КІВАЛОВА про введення регіональної мови у випадку, якщо вона є рідною для не менше 10% громадян, що населяють певну територію, є абсолютно безпідставною та має на меті тільки розкол України,— говорить заступник голови Чернігівської обласної організації УНП Сергій СОЛОМАХА. – Більше того, автори-провокатори хочуть дозволити за рішенням місцевої ради чи за результатами збору підписів застосовувати такі заходи до мови, регіональна мовна група якої становить менше 10% населення відповідної території».

Політик нагадує, що у 2011 році планували провести Всеукраїнський перепис населення, але уряд АЗАРОВА-ЯНУКОВИЧА переніс його на 2012-й, і на дані цього перепису, очевидно, планують спиратися для надання офіційного статусу російській мові.

«Визнання мови рідною кожною людиною - від немовляти до глухонімого - є досить складним і суб’єктивним. Відповіді на запитання люди можуть давати або не замислюючись,або під впливом того, хто проводить опитування,— говорить СОЛОМАХА, прогнозуючи фальсифікації під час майбутнього перепису. - Громадянин має право відмовитися вказати свою національність, проте зобов’язаний вказати рідну мову. У разі вагань це за нього обов’язково зробить хтось інший».

«Сфальшовані результати перепису 2012 року використають для знищення Української державності. Переконаний, що саме такий сценарій партія влади готує для українців у разі невтішних для неї результатів парламентських виборів»,— підсумував заступник голови чернігівської УНП.

Чернігівська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image