Експерти не вірять у «гарантовані зарплати Тігіпка»

Експерти скептично висловлюються щодо намірів віце-прем'єра, Міністра соціальної політики через законодавчо гарантовані зарплати вивести економіку з тіні. Зокрема, експерт з економічних питань, член Центрального проводу Української народної партії Борис КУШНІРУК заявив, що «жодні репресивні заходи ще не виводили економіку з тіні».

«Змінити ситуацію з «тіньовим сектором» можна тільки через одночасні реформи. Сьогодні, як у соціальній, так і в економічній сфері уряд обмежився «косметичними реформами» для «підтримки штанів», а не зміни системи. Тому, швидше за все, нові ініціативи Тігіпка нічого кардинально не змінять»,— наголосив представник УНП.

Він зауважив, що «в сучасній Україні, де державі реально бракує фахових і непідкупних контролерів, боротися з приховуванням доходів за допомогою адміністративного тиску практично нереально», – сказав КУШНІРУК. Він переконаний, що «підприємці обов’язково знайдуть або чергову «діру» в законі, або ж просто відмовляться від офіційної реєстрації».

«Всюдисуща корупція на середньому і найнижчому рівні дозволять таким підприємцям працювати відносно спокійно, і жодні закони тут не допоможуть», – зауважив експерт. Він переконаний, що допомогти у цій ситуації зможуть тільки мотиваційні заходи. «По-перше, має бути достатньо малий податковий тиск, щоб підприємцям було вигідно працювати «на біло». По-друге, і роботодавець і працівник мають бути зацікавлені у виплаті офіційних зарплат», – сказав КУШНІРУК.

Зробити це можна, на переконання представника УНП, тільки через паралельне проведення податкової і соціальної реформи. «Держава повинна відмовитися від надмірних соціальних зобов’язань і через солідарну систему гарантувати тільки базову соціальну допомогу. Левова частка відрахувань із зарплати повинна йти на персоніфіковану систему пенсійного страхування. Тоді працівник буде зацікавлений у «білій зарплаті», – підкреслив Борис КУШНІРУК.

Разом з тим, економіст зауважив, що «потрібно посилювати конкуренцію на ринку праці, щоб росли самі зарплати». «Робити це можна через стимулювання економіки, зокрема через запровадження простої і зрозумілої системи спрощеного оподаткування з оборотом до 2 млн. грн. Також можна стимулювати відкриття нових підприємств»,— зазначив він.

Новини з областей

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image