Громада Чернігова відзначила День Соборності

22 січня у центрі Чернігова у сквері біля пам’ятника Богдана Хмельницького чернігівська патріотична громадськість утворила символічний живий ланцюг єднання на честь Дня Соборності України. Активісти Української народної партії, ВО «Батьківщина», партії «УДАР», ВО «Свобода», Конгресу українських націоналістів, Всеукраїнського об’єднання ветеранів, козацьких та громадських організацій утворили коло навколо пам’ятника засновнику Козацької держави 17 століття, соборнику Богдану Хмельницькому, тримаючи з півночі на південь, зі сходу на схід відповідно зображення гербів міст Чернігова, Севастополя, Луганська і Ужгорода.

Після гарматного пострілу з козацької гармати учасники живого ланцюгу заспівали гімн «Ще не вмерла України…»

Серед них був Валерій Сарана, Лариса Куровська, Володимир Кузьменко, які брали участь у історичному живому ланцюзі 21 січня 1990 року.

Урочисте богослужіння на честь свята Соборності провів настоятель храму Св. Катерини Української православної церкви Київського патріархату отець Євген Орда.

Під час імпровізованого мітингу, ведучим якого був голова Чернігівської обласної організації Української народної партії Володимир Ступак, зі святом єдності українців чернігівців привітали народний депутат України Сергій Аверченко («УДАР»), Олександр Кодола (ВО «Батьківщина»), Олександр Нерета («Фронт Змін») та громадський активіст Олександр Ясенчук.

Того ж дня у Центральній міській бібліотеці імені Михайла Коцюбинського міської централізованої бібліотечної системи проведено годину історичної пам’яті. Зі святом Соборності України працівників бібліотек та учнів шкіл обласного центру привітали представники Чернігівської міської ради Ірина Соломаха, начальник відділу, та Юрій Ткач, заступник начальника управління культури.

Народний депутат України 4-го скликання, голова Чернігівської обласної організації УНП Володимир Ступак наголосив, що Соборність України, як і її державна незалежність коштувала нашому народу мільйонів жертв й запеклої боротьби. Це свято всіх українців в Україні без огляду на етнічну приналежність – у державі Україна ми всі українці. Він нагадав, що 22 січня 1918 рокуна софійській площі у Києві Четвертим Універсалом була проголошена державна незалежність України, а наступного року в той день і у тому ж самому місці – Акт Злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки.

Володимир Ступак розповів про живий ланцюг єдності українських земель від Львова до Києва, який українські патріоти провели 21 січня 1990 року. У Києві в цій важливій події в боротьбі за незалежність взяла участь чернігівська делегація Руху на чолі з Валерієм Сараною.

Отже, у наступні десятиліття XX століття Злука як символ Соборності стала моральним дороговказом для визвольної боротьби та проголошення Української держави 1991 року.

Новини з областей, Чернігівська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image