На РІВНЕНЩИНІ ліквідували централізовану цитологічну службу

Недолуге керівництво як на рівні держави, так і в системі охорони здоров’я Рівненської області призвело до ліквідації стратегічно важливого підрозділу обласної клінічної лікарні — централізованої цитологічної лабораторії, і це в той час, коли в області зростає захворюваність на рак. Так у Рівненській обласній організації Української народної партії прокоментували наказ управління охорони здоров’я про ліквідацію служби, яка займалася ранньою діагностикою раку та пухлиноподібних захворювань.

За інформацією УНП, діяльність лабораторії сприяла значному поліпшенню показників із профілактики та діагностики раку. Аналіз останніх 15 років показав, що ефективність гінекологічних профілактичних оглядів в області зросла майже у 10 разів; в 4,5 рази підвищилась питома вага активно виявленого при профогляді до числа вперше зареєстрованих випадків раку шийки матки; у 6 разів збільшилася кількість ранніх, доклінічних форм захворювання; на 32% знизилася захворюваність та на 34 — смертність від раку шийки матки. Ці показники – серед з найкращих в Україні.

Представники рівненської УНП наголошують, що більшість медичних працівників під маркою реорганізації потрапили під скорочення без подальшого працевлаштування. За словами лаборантів, їхнє скорочення навіть не було погоджено ані з колективом, ані з профспілкою.

Довідково. Рівненську обласну централізовану цитологічну лабораторію було створено в 1979 році з метою морфологічної діагностики злоякісних новоутворень, передракових змін та інших неонкологічних захворювань. Тут досліджувався пункційний, ендоскопічний та ексфоліативний матеріал, проводилося масове цитологічне обстеження жінок при гінекологічних профілактичних оглядах.

Крім обласної лікарні, лабораторія обслуговувала медичні заклади Рівного та 12 районів області, а також була організаційно-методичним, навчальним та консультативним центром із цитологічних досліджень. Колектив лабораторії щороку проводив понад 200 тисяч цитологічних досліджень, профілактично обстежуав близько 50 відсотків жінок Рівненщини.

На базі лабораторії науково розроблені організаційні форми масового цитологічного обстеження жінок при гінекологічних профоглядах, організаційні форми та методи діяльності цитологічної лабораторії, які лягли в основу методично-інструктивних документів Міністерства охорони здоров'я України в 1979 та 1981 роках.

Принципи організації та результати роботи з цитологічного обстеження жінок при гінекологічних оглядах були представлені на Республіканській ВДНГ у 1984 році, а матеріали наукової та практичної роботи лабораторії знайшли відображення в 21 статті, опублікованій у медичних журналах та збірках та у 18 доповідях на обласних, республіканських та всесоюзних науково-практичних конференціях і з'їздах.

Рівненська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image