НІКОЛІНА: Влада хоче русифікувати дошкільну освіту

«Законопроект про дошкільну освіту, який Верховна рада прийняла сьогодні за основу, несе не меншу небезпеку для української мови ніж закон про мовну політику», – переконана член Правління Української народної партії, голова Рівненської обласної УНП Світлана НІКОЛІНА.

Вона закликала всіх народних депутатів України, які вважають себе українцями та патріотами, не допустити остаточного схвалення законопроекту, «бо він призведе до русифікації дошкільних дитячих закладів».

«Цей закон може вже за декілька років вичавити українську мову з дошкільних закладів сходу та півдня, тобто як і мовний законопроект Партії регіонів працює на мовний розкол України по Дніпру», – зауважила НІКОЛІНА.

Вона наголосила, що «законопроект про «русифікацію дитячих садків» також грубо суперечить Конституції та вже діючим законам України». «Так, гарантований Конституцією України державний статус української мови передбачає її використання у всіх сферах суспільного життя, в тому числі й системі освіти», – зазначила НІКОЛІНА.

«Для захисту прав національних меншин, в тому числі й на виховання дітей рідною мовою, вже створені всі необхідні законодавчі умови, вони не потребують додаткового законодавчого покращення», – сказала представниця УНП, додавши, що, зокрема, стаття 26 закону «Про мови в УРСР» гарантує, що у місцях компактного проживання громадян інших національностей можуть створюватись дитячі дошкільні установи, де виховання дітей ведеться їхньою національною мовою.

НІКОЛІНА підсумувала, що «такі дошкільні заклади освіти вже 21 рік законно діють в місцях компактного проживання угорської, румунської, польської та російської національних меншин».

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image