Олексій Мірошниченко: «Урядова ініціатива щодо введення прогресивного оподаткування – невдала спроба видати «лівий» популізм за ринкові реформи»

Вкрай негативно оцінив урядову ініціативу щодо повернення до прогресивної системи оподаткування доходів фізичних осіб директор Інституту перспективних досліджень заслужений економіст України Олексій Мірошниченко.

За його словами, для України повернення до прогресивної системи оподаткування доходів фізичних осіб є недоцільним, як через те, що існуюча нині пропорційна система вирівнює платників податків у їх зобов’язаннях перед державною, так і через те, що у вітчизняних умовах збільшення ставки оподаткування високих доходів майже автоматично призводить до їх приховування, що призводить до підвищення рівня «тінізації» економіки і зменшення бюджетних надходжень.

Зокрема у сфері малого і середнього бізнесу такі «урядові новації» призведуть лише до того, що більш високі доходи з метою зменшення оподаткування будуть фіктивно розподілятися між працівниками із меншою зарплатою або взагалі виплачуватися готівкою «у конвертах»,— зазначив О. Мірошниченко. Він також зауважив, що у Франції ініціатива Ф. Оланда щодо впровадження додаткового оподаткування високих доходів була обумовлено скоріше не економічною доцільністю, а зобов’язаннями президента-соціаліста щодо «урізання апетитів багатіїв» перед виборцями, які його підтримали. В Україні ж серед останніх спроб ввести диференційовану шкалу оподаткування доходів фізичних осіб був законопроект 2009 року представників компартії П. Симоненка та А. Александровської, що також передбачав зростання ставки оподаткування від 5 до 30% залежно від розміру доходів громадян. Так що уряду «камікадзе» не варто видавати популістські пропозиції щодо перерозподілу доходів між «багатими» і «бідними» за ринкові реформи,— наголосив експерт.

Також він підкреслив, що Податковим Кодексом України передбачено, що зміни до будь-яких податків та зборів не можуть вноситися пізніш як за шість місяців до початку нового бюджетного періоду, в якому будуть діяти нові правила та ставки, і таким чином уряд фактично спонукає депутатів на порушення чинного законодавства. Заяву ж прем’єр-міністра А. Яценюка відносно того, що уряд не внесе на розгляд Верховної Ради проект бюджету 2015 року у разі, якщо депутати відмовляться підтримати «податкову реформу», директор Інституту перспективних досліджень О. Мірошниченко назвав «незрозумілою спробою урядового шантажу, направленою на те, щоб «проштовхнути» урядові пропозиції, що не витримують об’єктивної критики».

«Стосовно збільшення доходів за рахунок податку з фізичних осіб, то я продовжую відстоювати позицію відносно того, що найбільші перспективи у цьому плані полягають у контролі за відповідністю доходів і витрат громадян. У розвинених країнах людина, яка не може довести законності своїх статків, обвинувачується і в несплаті податків, і в легалізації брудних грошей. В Україні ж цілком звичним явищем є картина, коли підприємці та рядові чиновники із офіційною зарплатою 2–3 тисячі гривень з гордістю їздять на іномарках, вартість яких перевищує 50 тис. доларів. І таким чином підвищення податковою службою рівня адміністрування ПДФО може не тільки привести до реального зростання бюджетних надходжень, а й сприяти боротьбі з корупцією у країні», – підсумував експерт.

Раніше директор Інституту перспективних досліджень заслужений економіст України Олексій Мірошниченко виступав із критикою урядової ініціативи, щодо обмеження до 50% пенсійних виплат, пенсіонерам, які працюють, котра в результаті не знайшла практичної реалізації.

http://obzor.mk.ua/nikolaevskie-novosti/9640-uryadova-ncativa-schodo-vvedennya-progresivnogo-opodatkuvannya-nevdala-sproba-vidati-lviy-populzm-za-rinkov-reformi.html

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image