У день перепоховання ШЕВЧЕНКА в Ужгороді відбулось народне віче

«Поховайте та вставайте, кайдани порвіте!» — під таким гаслом в Ужгороді відбулись заходи з відзначення 151-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка в Україні та вшанування жертв політичних репресій. Організаторами зібрання виступили: Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т. Шевченка та політичні партії — Українська Народна Партія (УНП), Народний Рух України. Також, в заході взяли участь представники: «Батьківщини», Української платформи «Собор», Конгресу українських націоналістів та обласних громадських організацій Союзу Українок та «Бойківщина ХХІ століття».

Традиційно вшанування Кобзаря розпочалось ходою від Ужгородського греко-католицького кафедрального собору до пам’ятника Великому Кобзареві, де відбулось віче з покладанням квітів до підніжжя величної споруди Тараса Шевченка.

«Сьогодні ми вшановуємо не тільки Тараса Шевченка, але й жертв політичних репресій, висловлюємо думки про сьогодення та майбутнє, згадуємо героїв, молимось та запалюємо свічки пам’яті, адже казав пророк: «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте!». Ми всі та кожен зокрема повинні мати шевченкове слово у своєму серці, у своїй душі, щоб не стати відступником чи запроданцем, про яких поет казав: «Славних прадідів великих правнуки погані…»,— у своїй промові виголошував ведучий зібрання голова ВУТ «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка Володимир ПІПАШ.

Зокрема, голова Ужгородської міської організації УНП Ярослав КИРЛИК закликав — «нести гідно у своїх серцях вічне слово Кобзаря, рівнятися своїми ділами та думками на нього, втілювати його заповіти у життя. І тоді в Україні насправді здійсниться пророцтво, яке Шевченко нам заповідав: «І на оновленій землі врага не буде – супостата, а буде син і буде мати, і будуть люде на землі».

Також перед присутніми виступив Голова фракції «Батьківщина» в обласній раді Андрій СЕРБАЙЛО, який розказав про репресії в Україні та закликав до гуртування проти зла. «На жаль, і нині актуальними є болісні слова Т. Шевченка, мовленими ним у часи колоніалізму та кріпацтва. Бо вони чітко характеризують сучасну владу, т. зв. державну еліту, «мовчазну» інтелігенцію та більшість громадянства, яке «мовчить, витріщивши очі»:«…Гірше ляха свої діти її розпинають.»,— виголошували українські патріоти: заступник голови Закарпатського НРУ Олександр ЧЕРЕПАХА, голова Закарпатської обласної організації Української платформи «Собор» Євген ЯСІНСЬКИЙ та голова Ужгородського КУНу Ольга КУРНАТ.

Цього року, окрім виступів представників політичних сил краю, біля пам’ятника Кобзареві лунали пісні на слова Т. Г. Шевченка, а також вірші Кобзаря, які декламувала Ксенія ХОМЕНКО. Та надихав чудовий спів Мар’яни САВЧУР.

Під час проведення народного віче, присутні ужгородці одноголосно прийняли звернення з нагоди 151-ї річниці перепоховання Пророка України Т. Шевченка в українській землі та Дня пам’яті жертв політичних репресій.

Заключним елементом урочистостей стало виконання твору «Заповіт» всіма учасниками вшанування під керівництвом Ярослава КИРЛИКА — диригента хору ім. А. Волошина Греко-католицького кафедрального собору та запаленням свічок пам'яті Великому Кобзареві та жертвам політичних репресій.

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image