Вибори 2012: на інформаційних плакатах регіональної мови не буде

Спроба партії влади протягнути у виборчий процес на парламентських перегонах 28 жовтня 2012 року «регіональну» мову скандально провалилася. Відбулося це так.

Нагадаю, що Перехідними положеннями «мовного закону» «Про засади державної мовної політики» № 5029-VI від 3 липня 2012 року авторства Колесніченка-Ківалова, підписаного гарантом Конституції 8 серпня ц.р., внесено зміни аж у 32 інші закони України.

Серед них Закон України «Про вибори народних депутатів України» (пункт 17 Перехідних положень), а саме: у частині другій статті 67 після слова «текст» доповнено словами «мову (мови)». Крім того, її доповнено реченням: «Мова (мови) інформаційного плаката визначається статтею 12 Закону України «Про засади державної мовної політики».

Цим законом встановлено, що інформаційні плакати кандидатів у народні депутати України від політичних партій друкуються державною мовою. За заявою відповідного суб'єкта виборчого процесу поруч із текстом державною мовою розміщується його переклад регіональною мовою (мовами).

Однак у частині другій статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» № 4061-VІ від 17 листопада 2011року, по якому зараз відбуваються парламентські перегони, слова «текст» взагалі не має.

Автори «мовного закону» внесли зміні у закон про вибори народних депутатів 30 вересня 2007 року. Проте, цей закон втратив чинність (!) у зв’язку з прийняттям нового закону 17 листопада 2011 року.

Таким чином, можливі щонайменше дві версії того, що відбулося.

Це – звичайний ляп «проффесіоналів» законотворців і їх юристів, який «підмахнув» гарант Конституції України.

Або це – свідчення того, що так званий «мовний» закон був підготовлений задовго до початку виборчих перегонів, але партією влади в авральному порядку був витягнутий зі шухляди, як головний інструмент підняття рейтингу партії влади.

Нагадаю, що восени минулого року під час прийняття Закону України «Про вибори народних депутатів України» (№ 4061-VІ), його автори від партії влади і об’єднаної опозиції найбільше хизувалися тим, що вперше законодавство про вибори узгоджено заздалегідь і гарантували, що до нього до дня виборів не буде вноситися зміни.

Отже, свою обіцянку вони, звісно, в такий дивний спосіб виконали – внесли зміни у нечинний закон про вибори народних депутатів.

Головне, що на інформаційних плакатів, виготовлених за бюджетні кошти, на парламентських перегонах 28 жовтня 2012 року «регіональної» мови таки не буде.

Новини з областей

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image