200 млн дол. щороку втрачає Україна через нерозділену Керченську протоку – УНП

Українська народна партія закликає владу подати офіційний позов у Міжнародний суд ООН в Гаазі, щоб встановити кордон між Україною та Російською Федерацією в Керченській протоці. Таку заяву озвучив голова Кримської обласної організації УНП Олег ФОМУШКІН.

«Міжнародний скандал з російським військовим кораблем «Азов» лиш один приклад того, як Росія безкоштовно використовує внутрішні води України, але через це наша держава щороку втрачає до 200 мільйонів доларів», – розказав голова Кримської УНП.

Політик наголосив, що «два з трьох суднохідних фарватерів між остовом Тузла та Керчю перебувають в територіальних водах України. Третій прохід перебуває в російських водах, але він практично не суднохідний, оскільки має глибину не більше метра». «Кожен корабель, що проходить українськими фарватерами, зобов’язаний повідомити Центр регулювання руху про намір пройти українською територією і оплатити лоцманський збір за проведення через протоку», – розказав ФОМУШКІН.

«Проте, Російська Федерація досі розглядає Керченську протоку як власні територіальні води», – наголосив політик. За його словами, РФ посилається на російсько-український договір 2003 року про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки, що передбачав спільне використання Керченської протоки.

За його словами, «договір є тимчасовим, поки не почнеться процес демаркації російсько-українського морського кордону». «Москва ж фактично заблокувала цей процес, щоб максимально затягнути невизначений статус протоки», – підкреслив голова Кримської УНП.

«Зважаючи на деструктивну позицію Кремля, українська влада зобов’язана відстояти цілісність держави у міжнародному трибуналі», – переконаний партієць, додавши, що «відповідно до міжнародної практики, розв’язання територіальних конфліктів між країнами, що перебували в складі єдиної держави, відбувається на основі розмежування за старими адміністративними кордонами». «Згідно з картами  СРСР, судохідні фарватери через Керченську протоку належали УРСР, тобто ймовірність позитивного для України рішення Гаазького суду складає 95%», – підсумував Олег ФОМУШКІН.

УНП, Новини з областей, Крим

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image