УНП вимагає від Верховної Ради затвердити програму порятунку української мови в Севастополі

Кримська організація Української народної партії вимагає від Верховної Ради України затвердження програми підтримки української мови в Севастополі, де проживає 84,4 тисячі українців (22,4% від загальної кількості мешканців міста). З цією заявою виступив голова Кримської організації УНП Олег ФОМУШКІН.

За його словами, державна мова в Севастополі зведена до статусу іноземної та ворожої, а етнічні українці просто бояться спілкуватися рідною мовою. Так політик прокоментував затвердження Севастопольською міською радою багатомільйонної Програми підтримки російської мови.

«У Севастополі українська мова використовується як державна виключно у частинах Військово-морських сил України, в органах державної влади державний статус української мови ігнорують. Більше того, в місті не існує жодного українського театру, немає україномовних закладів культури, жодної церкви українських православних, діє лише одна невелика церква громади греко-католиків, закривається єдина українська школа-інтернат»,— підкреслив голова кримської УНП.

Політик зауважив, що в місті таким чином «грубо порушується право майже стотисячної української громади на навчання рідною мовою, задоволення культурних, духовних потреб власною мовою та законне право звертатися в державні органи влади державною мовою».

Розуміючи, що очікувати на затвердження такої програми від українофобської Севастопольської міськради нереально, Олег ФОМУШКІН закликав Верховну Раду України ухвалити Програму підтримки української мови в Севастополі, яку доцільніше назвати Програмою порятунку української мови та передбачити відповідні кошти в Державному бюджеті.

УНП, Севастополь

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image