КОСТЕНКО оцінив у 8 млрд доларів можливі щорічні втрати України через невиконання вимог Кіотського протоколу

«Україна може  втратити близько  8 млрд доларів   щорічного ресурсу  для модернізації  економіки через багаторічну бездіяльність бездарної української влади», -- заявив міністр екології та ядерної безпеки в 1992–1998 роках, народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО.

Так політик прокоментував інформацію про попереднє рішення ООН щодо України до жовтня призупинити механізми міжнародної торгівлі квотами в межах Кіотського протоколу.

На думку лідера УНП, «час, який наданий ООН, потрібно використати для виправлення ситуації». КОСТЕНКО закликав уряд «подати у Верховну Раду в найближчий час як першочерговий проект Національного кадастру антропогенних викидів України, який би відповідав міжнародним вимогам». Політик наголосив, що  «уряд має запровадити заходи для легалізації викидів «тіньових»  промислових підприємств, а також взяти зобов’язання зі зниження реальних викидів, затвердивши на рівні парламенту та уряду відповідний загальнодержавний національний план».

КОСТЕНКО закликав «провести  службове розслідування з залученням  Генеральної прокуратури в Державному  агентстві екологічних інвестицій  та Міністерстві екології та природних ресурсів, щоб з`ясувати, з чиєї вини щорічний кадастр викидів значно погіршав». Він нагадав, що «експерти ООН піддали критиці кадастри за останні роки через непрозорість обліку викидів, а також відсутність або конфіденційний статус важливих даних».

Політик також вважає, що «уряд має створити прозору систему ефективного використання грошей, які отримані в результаті продажу квот у відповідності з Кіотським протоколом для їх інвестування за Схемою зелених інвестицій». КОСТЕНКО послався на досвід ряду країн Центральної Європи, де «гроші від продажу «зайвих» квот поступають в єдиний фонд для компенсацій пересічним громадянам 50-60% витрат на заходи з енергозбереження -- застосування біопалива, встановлення сонячних батарей, вітряків тощо».  На його думку, «це тим більш доцільно, що великі підприємства індустріальних регіонів України не поспішають брати участь у відповідних заходах».

Довідково. Юрій КОСТЕНКО, перебуваючи на посаді міністра охорони довкілля, підписав 1997 року Кіотський протокол, у відповідності з яким Україна отримала квоти на промислові викиди на рівні 1990 року. Це дозволяло Україні продавати квоти на «зайві» викиди, витрачаючи отримані кошти на модернізацію економіки та паливно-енергетичного комплексу.

Юрій Костенко, Новини з областей

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image