КОСТЕНКО вважає, що Росія з власної волі ніколи не побудує завод з виробництва ядерного палива в Україні

«Якщо уряд не виконає обіцянку побудувати два заводи з виробництва ядерного палива,— з Росією та США,— то Україна не отримає ні одного»,— заявив народний депутат України, член комітету Верховної Ради з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки,  лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО.

Так політик прокоментував інформацію щодо проблем, які виникли після підписання установчого договору між українським концерном «Ядерне паливо» та російським «ТВЕЛОМ» про створення заводу з виробництва ядерного палива.

КОСТЕНКО вважає, що «Росія в чергове пообіцяла побудувати завод з Україною,  щоб зірвати співробітництво України з американцями та зберегти монопольне становище на українському ринку ядерного палива». Політик нагадав, що «українська програма диверсифікації дозволяє створити відповідний об’єкт з американською компанією «Westinghouse».

Він переконаний, що «росіянам не можна вірити на слово і відкладати паралельну реалізацію проекту з американцями, бо Україна в чергове буде ошукана». Він нагадав, що «росіяни уже двічі – в 1996 та 2008 роках — зривали таким чином виконання програми з диверсифікації постачання ядерного палива на українські АЕС з долученням американської компанії «Westinghouse».

За словами КОСТЕНКА, «Кремль і в 1996, і в 2008 роках обіцяв створити спільне виробництво ядерного палива на території України в обмін на відмову від співробітництва з американцями, але роками гальмував спільний проект». Політик вважає, що «Україна, яка на 100% залежить від постачання ядерного палива з Росії, не повинна довіряти черговим обіцянкам». «Україна потребує якнайшвидшої диверсифікації «ядерного» постачання,— переконаний політик.— Якщо Росія, одночасно з газом припинить ще й постачання ядерного палива, Україну чекає  енергетичний та економічний колапс».

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image