КОСТЕНКО вважає, що урядовий законопроект сприятиме передачі ГТС – Росії

«Урядовий законопроект щодо законодавчих змін для реформування нафтогазового комплексу N9429 може сприяти передачі української ГТС – Росії»,— заявив народний депутат України, член Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО. За його словами, «профільний парламентський Комітет не ухвалив жодного рішення щодо відповідних законодавчих змін».

Політик повідомив, що «Кабінет міністрів України пропонує надати йому право одноосібним рішенням реорганізувати НАК «Нафтогаз України», його дочірні підприємства та державні компанії, що займаються транспортуванням, а також зберігають газ у підземних газових сховищах». За його словами, «інша урядова поправка дозволяє відчуження основних фондів та акцій «Нафтогазу України», дочірніх та заснованих ним підприємств, передачу їх з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, до статутного фонду інших юридичних осіб --  державних підприємств або акціонерних товариств, 100% акцій яких перебувають у держвласності України».

Політик зазначив, що «передача майна «Нафтогазу» іншим юридичним особам, – в тому числі, начебто, державним. – ніяким чином не убезпечує від його приватизації». Він нагадав, що «Нафтогаз України» включено до переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, затвердженому законом від 1999 року». За словами КОСТЕНКА, «будь-яке рішення щодо реорганізації «Нафтогазу України» може прийматися лише після його виключення з «заборонного» переліку рішенням Верховної Ради».

Лідер УНП зазначив, що «в урядовому законопроекті робиться спроба обійти список, об’єктів, що не підлягають приватизації, дозволивши окремі виключення в законі «Про управління об'єктами державної власності». За його словами, «уряд пропонує дозволити господарським організаціям, створеним на базі заборонених до приватизації держпідприємств, передавати отримане майно до статутного капіталу інших господарських організацій, в заставу тощо, в разі, якщо це «встановлено законом». «Іншими словами, Україна може втратити свою ГТС та газові сховища – за газові борги, як Білорусь, через механізм застави»,— констатував політик.

За його словами, «в разі виконання зобов'язань перед ЄС щодо реструктуризації «Нафтогазу України», як зазначено в пояснювальній записці уряду, мають вноситися поправки не лише в закон «Про трубопровідний транспорт», «Про управління об'єктами державної власності», а й в закон «Про нафту та газ», інші закони, які визначають основні принципи діяльності ПЕК України».

За його словами, «уряд терміново має також представити план якнайшвидшої виплати боргів «Нафтогазу України» іноземним банкам та кредиторам, які можуть заборонити його реструктуризацію». Він нагадав, що Росія пов'язувала зниження цін на газ зі злиттям «Нафтогазу» та «Газпрому» або створенням консорціуму, який би контролював «Газпром».

Юрій Костенко, Новини з областей

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image