Костенко закликав українську владу розпочати перегляд газових угод 2009 року в Стокгольмському арбітражному суді

«УНП закликає Президента та уряд терміново розпочати перегляд ганебних газових угод 2009 року в Стокгольмському арбітражному суді»,— заявив лідер Української народної партії Юрій Костенко. За його словами, «якщо відвертий шантаж Росії залишиться безкарним, то на порозі лютого Україну може спіткати чергова газова атака «Газпрому». Так політик прокоментував вимоги Росії до України виплатити 7 млрд дол. за недобір газу у 2012 році.

 

На думку лідера УНП, «Стокгольмський арбітраж – це єдина міжнародна інстанція, де Україна має можливості отримати справедливий підхід при перегляді неєвропейських «газових» зобов’язань перед Росією, -- щодо щорічних закупівель 52 млрд кубометрів газу, завищеної базової ціни – 450 дол за 1 тис кубометрів, прив’язки формули ціни газу до вартості нафтопродуктів, занижених тарифів на транзит російського газу до Європи».

За словами Костенка, «Україна має всі шанси довести в Стокгольмському суді, що газові угоди 2009 року мають чисто корупційний та антидержавний характер, а також не відповідають ні міжнародному праву, ні європейським принципам та підходам щодо формування контрактних та ринкових цін».  На його думку, «звернення в Стокгольмський суд – це також найефективніший шлях для зниження ціни на російський газ для України». Лідер УНП переконаний, що «перегляд угод-2009 унеможливить поглинання української ГТС, завдяки застосуванню «Газпромом» «боргової схеми», а також відкриє шлях до створення двостороннього газового консорціуму з країнами ЄС на основі Другого та Третього енергопакетів».

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image