Українські аграрії спростовують слова Януковича про шкоду Угоди з ЄС

Українські аграрії підтримують якнайшвидше підписання угоди  про поглиблену і всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та ЄС. Про це йдеться в спільній заяві громадських професійних організацій, що представляють аграрний бізнес в Україні.

В асоціаціях наголошують, що із загального експорту аграрної продукції в обсязі 18 млрд доларів, до країн ЄС  було експортовано продукції на суму 4,8 млрд доларів, або 27% від усього експорту.

«За даними аналітиків, потенціал збільшення експорту до ЄС у разі підписання угоди про вільну торгівлю становитиме щонайменше 1–1,2 млрд. доларів. Вихід на європейські ринки сприятиме також маркетингу української сільськогосподарської та харчової продукції на ринках третіх країн»,— зазначається в заяві.

«Лише за рахунок безмитного експорту зерна до ЄС у рамках розширених квот аграрії можуть додатково отримати зростання доходів  у сумі  біля 180 млн євро щорічно»,— наголошується в заяві.

Так, зазначають асоціації, угодою передбачається можливість безмитної поставки до ЄС сирів, плодоовочевої продукції, рослинних олій і шротів та значної кількості інших видів сільськогосподарської продукції.

«Це дозволить  аграріям  додатково диверсифікувати  ринки збуту та надасть стимули для подальшого розвитку галузей АПК України.  Також Україна залишила за собою можливість захисту внутрішнього ринку по найбільш критичних товарних позиціях, такі як м'ясо свинини, цукор, окремі молочні продукти  шляхом застосування імпортних квот та/або лише часткового зниження чинних  імпортних мит»,— йдеться в заяві.

У бізнес-громаді наголошують, що передбачене угодою удосконалення регуляторного середовища шляхом приведення його у відповідність до законодавства ЄС дозволить створити в Україні більш сприятливий бізнес-клімат, що забезпечить надходження інвестицій для подальшого розвитку галузей АПК.

«Приведення ж системи якості і безпечності харчової продукції в Україні у відповідність до передової практики країн ЄС зробить більш захищеними інтереси споживачів продовольства в Україні»,— відзначає бізнес-спільнота.

Спільну заяву підписали Європейська Бізнес Асоціація, Аграрний союз України, Асоціація фермерів і приватних землевласників України, Асоціація «Укроліяпром», Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», Національна асоціація «Укрцукор», Національна асоціація «Союз птахівників України», Спілка молочних підприємств України, Українська аграрна конфедерація, Українська зернова асоціація, Асоціація «Укрсоя», корпорація «Тваринпром», Асоціація «Союз кормовиробників», Асоціація виробників молока, Насіннєва  асоціація України, Союз учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Як відомо, раніше президент України Віктор Янукович на зустрічі з екс-президентами України заявив, що якщо Угода про створення ЗВТ буде підписана у такому вигляді, вона зашкодить аграрному сектору і сльгоспвиробникам.

Раніше «ЕП» писала, що представники аграрного сектору тільки на зерновому ринку втрачають близько 3 млрд гривень через корупційні схеми державних контрольних відомств.

Джерело: http://www.epravda.com.ua

Дайджест

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image