УНП вимагає припинити засилля російської мови в РІВНОМУ

Із вимогою вжити заходів для усунення порушень Конституції України та Закону України «Про мови» до міського голови Рівного Володимира ХОМКА звернулася голова Рівненської обласної організації Української Народної Партії Світлана НІКОЛІНА.

За її словами, в Рівному триває «повзуча русифікація». «Оголошення і вивіски магазинів, офісів та лікарень у Рівному часто є російськомовними; 95 відсотків усієї друкованої продукції, яка реалізується в мережі кіосків обласного центру, є виключно російськомовною; більшість оголошень про дискотеки та молодіжні заходи, листівки та реклама розважального характеру друкуються російською мовою; сайти нічних клубів «Лагуна» та «Магнат» навіть не мають україномовної версії; ведення усіх дискотек міста проводиться виключно російською; меню в барах, ресторанах та кафе, рекламні буклети, вивіски магазинів, рекламні щити, розтяжки, цінники в магазинах, квитанції в банках, чеки в супермаркетах нерідко також російськомовні», − констатує голова рівненської УНП.

В УНП переконані, що засилля в українському інформаційно-культурному просторі іншомовної продукції «призводить до руйнації способу думання і деформації ментальності громадян України, прищеплення їм чужих стереотипів та навіювання їм почуття меншовартості».

«Особливо небезпечною є мовно-культурна експансія Росії, яка супроводжується потоками ненависті і зневаги до української мови, української нації, української державності і має на меті виплекати з українського громадянина російськомовного українофоба»,— сказано заяві рівненської УНП.

Як приклад мовної політики Світлана НІКОЛІНА наводить молдовське законодавство, яке передбачає, що рекламні тексти повинні бути державною мовою, а порушників каратимуть штрафом у 10 тисяч леїв (близько 900 доларів).

УНП, Рівненська область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image