В УНП вважають, що уряд готує спекуляції на ринку землі

Урядовий  законопроект «Про ринок земель» призведе не до розвитку сфери АПК, а до спекуляцій із сільськогосподарськими землями. Таку думку висловила експерт з економічних питань, кандидат економічних наук, член Центрального проводу Української народної партії Наталія ПОГОЖЕВА.

«Цей законопроект створений під потреби великого капіталу і великих землевласників: він дозволяє концентрувати в одних руках більше 2 тис. га. землі тоді, як у Європі цей показник не перевищує 100–200 га», – зазначила Наталія ПОГОЖЕВА.

Економіст висловила думку, що «у такому випадку, зважаючи на загальне зубожіння населення у сільській місцевості, не виключено концентрацію великих земельних наділів через підставних осіб». «Землі засіватимуть монокультурами, на які є попит на світовому ринку, і протягом кількох років земля втратить свою родючість», – переконана представниця УНП.

Вона  навела приклади двох країн: Аргентини і Бразилії, в які приблизно в один і той самий час було проведено земельні реформи, але наслідки були цілком протилежними: в Бразилії село почало відроджуватися, а в Аргентині – занепало. «В Аргентині 80% земельного фонду скупили великі компанії. По кілька сотень гектарів засівається монокультурами, а селяни не мають робочих місць», – розказала ПОГОЖЕВА, додавши, що «натомість, в Бразилії пішли шляхом подрібнення землі, заборонивши продаж більше 100–200 га в одні руки, і тепер село відроджується».

«Ми маємо усі передумови, щоб повторити саме «аргентинський» варіант». Окрім того, в законопроекті нічого не сказано про охорону і збереження родючості, хоча чорноземи є головним національним багатством України»,— сказала ПОГОЖЕВА. «Україна має йти шляхом розвитку орендних відносин і сприяння кооперації», – підсумувала представниця УНП.

УНП, Новини з областей

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image