Валентин Ткалич: Закон Ківалова-Колесніченка має ті ж самі наслідки, що і з′їзд у Сєвередонецьку

«Закон Ківалова-Колесніченка має ті ж самі наслідки, що і перший з′їзд у Сєвередонецьку, на якому йшлося про відділення південно-східної частини України в Південно-Східну Українську Автономну Республіку»,— переконаний голова Луганської УНП Валентин Ткалич.

«Отже,— додає представник об′єднання «Наша Україна»,— в суспільстві все частіше з'являються розмови про розкол України за мовним принципом, і через вісім років в Україні знову заговорили про Південно-Східну автономію».

А спровокував дежавю, на думку Ткалича, ганебний закон Ківалова-Колесніченка, який жахливим буревієм пронісся східними та південними регіонами країни, і російська мова отримала статус регіональної у восьми — Одеська, Донецька, Запорізька, Луганська, Херсонська, Харківська, Миколаївська, Дніпропетровська — областях України  та місті Севастополі.

Голова Луганської УНП нагадав, що у 2004 році в місті Сєверодонецьку Луганської області в розпал політичної кризи в країні, викликаної Помаранчевою революцією, відбувся з'їзд депутатів різних рівнів, в основному представників Партії регіонів. Делегатами з'їзду було прийнято рішення про відділення південно-східної частини України в Південно-Східну Українську Автономну Республіку зі столицею в Харкові. Для цього в Луганській і Донецькій областях було прийнято рішення провести референдум щодо питання набуття ними статусу самостійних республік у складі федерації. Однак цей план реалізований не був — керівництво з'їзду вирішило шукати компроміс зі своїми опонентами.

«Прикметно,— каже Валентин Ткалич,— що області, які сьогодні надали російській мові статус регіональної, складають саме ту територію, про яку йшлося на сумнозвісному першому сєверодонецькому з′їзді, і якщо позначити на карті України ці регіони, то наочно видно, що саме вони складають територію Південно-Східної Української Автономної Республіки, яка, на щастя, не відбулася».

Новини з областей, Донецька область

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image