Юрій Костенко про стратегію для «Кримської платформи», візит до Байдена з «Будапештським меморандумом». ВІДЕО

В інформаційно-аналітичній програмі «Bugün» (укр. «Сьогодні») з ведучою Гульсум Халіловою на телеканалі «ATR» голова УНП Юрій Костенко, народний депутат України I–IV, VI скликань, міністр охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України (1992–1998 роки), торкається найбільш актуальних та важливих останніх політичних подій як в Україні, так і на міжнародній арені.

У розмові політик наполягає, що сьогодні «Кримська платформа» повинна справді чітко окреслити стратегію і вона має починатися саме з внесення до Конституції України вже зараз статусу Кримської Автономії як автономії кримськотатарського народу. З цього власне почнеться повернення Криму в українське правове поле і в Українську державу. Без цієї норми саме у Конституції України та у Законі України про корінні народи Кримської Автономії ми постійно наштовхуватимемося на стіну, у тому числі, на стіну непорозумінь з боку наших міжнародних партнерів. Зокрема, Туреччина тут є нашим природним союзником у питанні надання автономії кримськотатарського народу. Відтак, з'явиться нарешті суб’єкт, з точки зору міжнародного права, з яким і треба проводити подальші переговори української влади з тими хто представлятиме у юридичній площині Кримський півострів – це кримськотатарський народ. І тоді набагато простіше буде проводити діалог з міжнародною спільнотою, з ООН, де кримськотатарський народ, як суб’єкт права у Кримській Автономії, буде представлений відповідним голосом та відповідною позицією. Тож все потрібно робити у річищі міжнародно-правої стратегії і вона повинна починатися саме з кримськотатарської автономії. Звичайно, Росія чинитиме шалений тиск у цій ситуації, однак ми не повинні звертати особливу увагу на цей тиск та провокації, адже Росія є агресором. Для нас аргументом у переговорах повинні бути: а) національний інтерес Української держави, б) національний інтерес кримськотатарського народу, який єдиний має юридичне право називатися корінним народом Кримської Автономії.

Юрій Костенко, обговорюючи запланований візит президента України Володимира Зеленського до США, переконаний, що саме сьогодні президент Зеленський повинен їхати до президента США Джо Байдена з «Будапештським меморандумом» й нагадати йому про те, що пункт 5 «Будапештського меморандуму» зобов’язує США стати учасником не «нормандського формату», а формату який визначає «Будапештським меморандум»: Велика Британія—Україна—США. Наші відповідні міжнародні партнери повинні розпочати проведення не просто переговорів, а консультацій. Адже, зараз Україна створює «Кримську платформу» як майданчик для консультацій, тому точно так само президент Зеленський повинен активувати «Будапештський меморандум» і створити відповідний консультаційний майданчик, де не Україна сама пропонуватиме щось президенту Російської Федерації Владіміру Путіну. Якщо ж хтось піде на переговори з Росією тет-а-тет, то хрест потрібно ставити не просто на переговорах, тоді треба ставити хрест на всьому тому, що було досягнуто з допомогою міжнародної спільноти щодо протидії російській агресії в Україні (санкції тощо).

Програма транслювалася у телеефірі 20 серпня 2021 року.

Юрій Костенко, Крим, Будапештський меморандум

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image