Юрій Костенко: Реальна вартість води для Криму має складати до 3 млрд доларів на рік

В Україні згодні забезпечувати Крим водою. Однак для цього півострову необхідно виконати три умови. Йдеться про повернення боргів за вже подану воду, які накопичилися з боку кримських структур (вони досягають вже 1,7 млн грн); повернення техніки, що залишилася в Криму і використовувалася дирекцією Північно-Кримського каналу. Врешті, встановлення нових цін на воду.

І от з цього приводу з Криму вже обурено заявили. Мовляв, Україна запропонувала купувати воду в 50 разів дорожче. Раніше вода Криму коштувала 6 копійок за кубометр, тепер йдеться про 3 гривні, і це вимагатиме додаткового виділення з бюджету Криму 400 млн грн на рік. Проте, реальна вартість дніпровської води для Криму значно більша. За 2,6 млрд кубометрів (з 3,8 млрд кубометрів загалом) можна виставляти рахунки від 1,5 до 3 млрд доларів за рік і більше.

Крим на 85% залежить від води з Дніпра. Більша частина цієї води призначена для сільського господарства. Забезпечуючі зрошення 360 тис га в Криму, Україна побудувала 6 водосховищ на Дніпрі, затопивши 600 тис га родючих земель. Собівартість вирощуваної на них продукції була б в десятки разів менша, ніж собівартість продукції, вирощеної в Криму на зрошуваній землі. Окрім цього, каскад водосховищ суттєво погіршив якість води у Дніпрі.

За оптимальними розрахунками така система водокористування дніпровською водою є однією з самих невигідних. Ні з економічної, ні з екологічної точок зору. Про це йшлося ще в травні 1992 року під час розгляду закону про автономію республіки Крим. Я тоді був головою екологічної комісії ВРУ першого скликання. Сьогодні ми маємо наслідки тої безглуздості спроби в умовах унітарної держави зробити свою автономну республіку.

Проте, до розрахунків…

У світі практикуються різні системи розрахунків вартості води – рахують за 1 кубометр спожитої води, за 1 га зрошувальної землі. Українська вода в Криму використовується і на водопостачання і на зрошування. Не претендуючи на абсолютну точність, скільки Україна мусить встановити вартість дніпровської води, можна назвати приблизні оціночні цифри.

Для зрошування в Криму використовують виключно дніпровську воду. Кримські фермери платили за неї 40–80 копійок за кубометр (з урахуванням вартості самої води). Проте ця ціна далека від об'єктивної реальності. Для порівнянняу Голландії 1 кубометр води, спрямований на вирощування тепличних культур, коштує понад 1,3 доларів.

За європейськими нормативами Україна належить до країн із найменшим рівнем водозабезпечення. В різних країнах ці норми коливаються від 2,5 тис. кубометрів до 5 тис. кубометрів води на одну особу і більше. Українці в рік споживають 1350 тис. кубометрів води на 1 людину. Віддавши дніпровську воду Криму, ми на 40% ще зменшили водозабезпечення континентальної частини. Виходячи з того, що забезпеченість водою є низькою, ціна на українську воду може бути дуже високою.

За приблизними оцінками, лише за 360 тис га зрошуваних земель, можна виставляти  Криму рахунок від 200 млн до більше ніж 2 млрд доларів на рік.

Чому такий великий діапазон цін? Річ у тому, що ціна води вираховується залежно від того, яка мета стоїть перед постачальником води. Навіть побіжний аналіз вартості водопостачання в Європі, показує, що при любих розкладах для Криму дніпровська вода – дуже дороге задоволення. Це у випадку, якщо йдеться про Крим, як про незалежну державу чи складову частину іншої держави.

Якщо ж розглядати Крим у складі України – арифметика зовсім інша. Адже в цьому випадку мета держави – не вигода від іншої держави,  а комплексне збалансування еколого-економічного розвитку на всіх своїх територіях. Тому різниця в ціні одного кубометра води Криму в межах України та як для іншої країни — в тисячі разів. Це світова практика. І Крим в нинішньому статусі треба орієнтувати на європейські підходи в обрахуванні вартості води для водозабезпечення та зрошення та на розрахунки по світових цінах

Як міністр екології я 6 років працював над програмою збереження Дніпра. Надмірний забір води з Криму призводить до замулення ґрунтів у Дніпровської-Буському регіоні. Штучні моря гниють, бо відсутня природна аерація і відтак самоочищення. Руйнування берегів вибиває з кишені українського бюджету десятки мільйонів гривень на їх укріплення. Тримати в такому режимі дніпровський каскад — ризикуємо втратити головну водну артерію, з якої 60% населення споживають воду для промислових і питних потреб.

Отже, нам треба зараз суттєво зменшити подачу води в Крим, які б вони гроші не платили. Треба понизити рівень каскадних водосховищ хоча б на 1,5 −2 метри. В такий спосіб ми суттєво покращимо як якість дніпровської води, так і екологію у дніпровському басейні. Ще — відмовимося від витрачання коштів на укріплення берегів, бо почнеться природний процес берегоукріплення. Врешті -  суттєво покращимо стан здоров’я українських громадян, які користуються дніпровською водою.

Саме таку арифметику потрібно знати українському чиновнику, щоб об’єктивно виставити сьогодні плату за українську воду для Криму-Росії.

І в цьому ракурсі абсурдними виглядають заяви російського керівництва Путіна-Медвєдєва про міфічні борги України за газ, в той час, коли Україна вчергове дотує їх своїм бюджетом, своїми природними ресурсами, постачаючи майже безкоштовно Криму найцінніший ресурс – воду.

Юрій Костенко, Крим

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image