Бездіяльність у створенні системи стандартизації в Україні небезпечна

Бездіяльність у створенні  системи стандартизації в Україні адаптованої до європейських вимог сьогодні загрожує економічній безпеці України. -- Юрій ШИРКО (УНП)

Стандарти повинні захищати споживачів і гарантувати їм безпечні товари і послуги, а також створювати умови для розвитку виробництва та розширення ринків для українських товарів. «Сьогоднішня ситуація у системі стандартизації в Україні приводить до висновку, що діючому уряду байдужий споживач,— вигідніше контролювати виробника, зберігаючи старі корупційні схеми. Бездіяльність у створенні  системи стандартизації в Україні адаптованої до європейських вимог, сьогодні загрожує економічній безпеці України загалом » — заявив народний депутат IV скликання, перший заступник голови Держкомітету України з технічного регулювання 2008- 2010 роках, член Центрального проводу УНП Юрій Ширко.

«Якщо українські виробники хочуть продавати свою продукцію в Європі, то потрібно прийняти європейські правила і стандарти, щоб конкурувати на рівних. Невідповідність виробленої в Україні продукції вимогам європейських технічних регламентів і європейським стандартам вигідна Росії, що  зацікавлена тримати Україну в євразійських економічних шорах. Якщо ми хочемо незалежності від Росії, то потрібно негайно переходити  на європейську систему стандартизації» — вважає Юрій ШИРКО.

Представник УНП наголошує, що нова редакція ЗУ «Про стандартизацію» не відповідає повною мірою європейським принципам діяльності інституцій з технічного регулювання, а саме принципам незалежності, неупередженості, компетентності, прозорості: «Створення  Національного органу стандартизації, як незалежного — тільки «видимість європейськості», адже згідно Закону  керівника призначає міністр економіки тому цей керівник залежний від міністра, а отже незалежності й неупередженості  не має.  Закони з питань технічного регулювання, внесені  урядом і прийняті Верховною Радою, реалізовуються дуже кволо, складається враження, що прийняті тільки для звіту, начебто законодавство  адаптовано до європейського. А насправді нові принципи не впроваджуються і з новим законом не те, що не працюють по новому – ніяк не працюють»

Юрій ШИРКО вважає, що з метою адаптації  української системи технічного регулювання до європейської, уряд повинен вже сьогодні максимально роздержавити підприємства системи і забезпечити справедливу конкуренцію,запустити ринковий нагляд,  внести незначні  зміни до чинного законодавства, щоб система була менш залежною від влади. Одночасно потрібно негайно впровадити в дію Національний орган стандартизації. Провести потужну інформаційно-роз’яснювальну кампанію для переконання виробників у вигідності інвестицій в розробку нових стандартів.

Прес-служба УНП

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image