ЛОО УНП вшанувала пам'ять Січових стрільців на горі Маківка

100 років тому на горі Маківка,  у с. Головецько  Сколівського району Львівської області, українці поклали свої життя, захистивши Європу від російського вторгнення. За оцінками істориків, перемога у бою на горі Маківка стала важливою сторінкою в військовій історії України. У 1999 році на горі Маківці був відкритий меморіал, впорядковані могили січових стрільців.

Похід на Маківку здійснили члени Сколівської РО УНП спільно з головою  районної організації Святославом Роспопою, головою ЛОО УНП Ольгою Давид  та представником Львівської МО УНП Тарасом Кадушкевичем. Під час урочистостей до Меморіалу, зведеного на місці подвигу Січових Стрільців відбулося покладання квітів від УНП. Як зауважив голова Сколівської РО УНП Святослав Роспопа, «Бій на Маківці – це історія перемоги, поле перемоги українців, школа об’єднаної боротьби українців і європейців проти спільного ворога, який, на жаль, до сьогодні не втратив своїх завойовницьких амбіцій. Вшанування пам’яті цієї битви має підтримати бойовий дух усіх українців у теперішній боротьбі з російським агресором».

Довідка: Бої за гору Маківку проходили під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. Маківка була зайнята Січовим Стрілецтвом 22 березня, і відтоді бої за неї майже не припинялись протягом 60 днів. Ця гора стала на той час ключовим пунктом оборони австрійської Південної армії, тому що закривала найкращі підходи російській армії до німецьких військ та не дозволяла російському війську пробитися по річкових долинах до Тухлі і Славська. Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 2 травня 1915 року. Австрійські частини відступали під натиском російських військ, які зайняли половину гори.

Упродовж чотирьох днів Українські Січові Стрільці вистояли під натиском російських військ та зуміли втримати позиції. Запекла оборона Маківки дозволила 55-й австро-угорській піхотній дивізії повністю виконати поставлені перед нею стратегічні завдання, зокрема не дозволила військам російської армії прорватися через карпатські перевали і вийти на оперативний простір до Угорської рівнини, що створило б катастрофічні наслідки для австро-угорського фронту, і в разі успіху російських військ — виходу Австро-Угорщини з війни, а також виграла час для зосередження німецьких військ на ділянці Горліце-Тарнув і наступного успішного прориву російського фронту, який призвів до загального відступу російських військ з Галичини.

УНП, Життя партії

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image