КОСТЕНКО: Урядова пенсійна реформа посилить безробіття та бідність

«УНП  вимагає, щоб пенсійна реформа стала  невід`ємною складовою  пакету 3-5-річних антикризових заходів, спрямованих на суттєве пожвавлення виробництва, зростання доходів громадян, держбюджету та Пенсійного фонду», – заявив народний депутат України, лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО.

За  його словами, «інакше через кілька місяців уряд знов буде вирішувати, які категорії громадян відсунути від дірявого «пенсійного» казанка». «Пенсійну реформу уряд підмінив банальним виконанням вимог МВФ збалансувати Пенсійний фонд», – сказав лідер УНП.

Від імені УНП політик закликав уряд «провести реформу, коли подовження пенсійного віку не загрожуватиме втратою роботи». Він нагадав, що «розвинені країни проводили пенсійну реформу в фазі економічного підйому, коли внаслідок економічних реформ зростали потреби у робочій силі». На думку політика, «український уряд запроваджує непопулярні заходи на тлі економічного занепаду, коли криза та невдала податкова реформа призвели до масової «тінізації» бізнесу та скорочення робочих місць». Як вважає політик, «за таких умов формальне збільшення робочого віку посилить безробіття,— громадяни передпенсійного віку не матимуть ні робочого місця, ні пенсій».

КОСТЕНКО  також вважає, що «ефективна пенсійна реформа має розпочинатися з  впровадження накопичувальної системи  нарівні з солідарною». Політик  зазначив, що «держава має гарантувати  через відповідну систему резервування, страхування, встановлення правової відповідальності, що особисті пенсійні накопичення громадян не з`їсть інфляція, не знищить економічна криза та не вкрадуть приватні банки». Законопроект уряду, за його словами, «переносить на невизначений термін запровадження альтернативних систем персонального накопичення, а також не запроваджує механізм захисту пенсійних коштів».

Політик зазначив, що уряд «при нарахуванні  пенсійного стажу не повинен порушувати Конституцію, яка забороняє погіршувати матеріальне становище громадян». На його думку, «старі правила нарахування стажу для певної категорії громадян мають зберегтися на чітко визначений перехідний період». Як зазначив КОСТЕНКО, «це проблема державної політики, а не пересічних громадян, що їхній трудовий стаж раніше не перевищував 25–30 років, а зараз уряд пропонує на 10 років його збільшити». В той же час, політик вважає, що «надмірно високі пенсії для чиновників мають бути скасовані, оскільки пенсія 80% українських пенсіонерів не перевищує мінімальну».

Юрій Костенко

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image