Костенко закликав владу до «симетричних» заходів у відповідь на м'ясо-молочну війну, розв’язану Росією

«Український уряд має запровадити «симетричні» заходи щодо обмежень ввезення російських товарів на український ринок у відповідь на м'ясо-молочну війну, яку розв’язала Росія», – заявив лідер Української народної партії, один із лідерів «Нашої України» Юрій Костенко. Так політик прокоментував рішення Федеральної служби Росії з ветеринарного та фітосанітарного нагляду щодо тимчасового обмеження ввезення м`ясних та молочних товарів восьми українських підприємств начебто через невдоволення їх якістю.

На думку політика, «уряд України має створити відповідну комісію для аналізу номенклатури російських товарів, які ввозяться в нашу країну, на їх відповідність європейським стандартам якості». За його словами, «за прикладом російського уряду, український – має захистити права національного споживача, тимчасово обмеживши неякісний російський імпорт в Україну». Лідер УНП також вважає, що «українська влада має захистити права національного виробника, оскільки значна частина російського імпорту дублює українські продукти машинобудівної, хімічної, металургійної, гірничорудної промисловості тощо».

Одночасно, влада має «докласти максимум зусиль для переорієнтації українського експорту на інші ринки, бо російський – занадто політизований», – наголошує політик. На його думку, «Україні доцільно створити фонд для адаптації українських експортерів до вимог ЄС, який має поповнюватися коштами від скасування преференцій, необґрунтовано наданих Росії». За словами Костенка, «сума цих преференцій обчислюється мільярдами доларів, – приміром, ринкова вартість оренди військової бази та земель для ЧФ РФ в Криму складає близько 10 млрд дол., тоді як Росія сплачує суто символічну суму». «Кошти, на законних засадах стягнуті у Росії, уряд зможе сконцентрувати в фонді для адаптації українських експортерів до вимог ЄС, а потім через банківську систему під пільговий відсоток у вигляді кредитів – спрямувати на модернізацію національних підприємств», – вважає Костенко.

Юрій Костенко, Новини з областей, Війна

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image