Професор Франк Сисин наголосив на «стратегічному значенні України як ключового гравця у глобальній безпеці» у виступі на урочистій церемонії вручення нагород Літературного фонду Пітерсона. ВІДЕО

Канадський Літературний фонд імені Пітерсона (Peterson Literary Fund) оголосив переможців українських видань за майстерність перекладу на англійську мову. Серед них – книга лідера УНП Юрія Костенка «Ukraine’s Nuclear Disarmament: A History» («Історія ядерного роззброєння України»).

10 грудня 2021 року на офіційній церемонії нагородження у Торонто член журі Фонду, професор Альбертського університету (Канада), Франк Сисин (Dr. Frank Sysyn) наголосив:

Після примусової анексії Криму Росією, вторгнення на схід України та неодноразових спроб дестабілізувати Європу, погрожуючи новими військовими вторгненнями в Україну, ця книга дає відповідне уявлення про помилки, допущені під час процесу денуклеаризації, а також про стратегічне значення України як ключового гравця у глобальній безпеці.

Професор Франк Сисин – відомий фахівець з історії України, організатор та головний редактор Проекту англомовного перекладу 10-томної праці Михайла Грушевського «Історія України-Руси».

Канадська політологиня Леся Шимко (Lisa Shymko), яка очолює Літературний фонд імені Пітерсона, у своєму виступі зазначила, що згідно з візією, Фонд призначений для відзначення книжок, які вважаються важливими для світової української спільноти. Літературний фонд імені Пітерсона заснований під егідою Фундації «Будучність» (BCU Foundation) – благодійної організації, яка підтримує освітні та гуманітарні ініціативи, культурні, історичні заходи української громади в Канаді.

Англійський переклад книги вийшов у 2020 році, видавець – Український науковий інститут Гарвардського університету. Перекладачі – Лідія Воланська (Lidia Wolanskyj), Світлана Красинська (Svitlana Krasynska), Олена Дженнінгс (Olena Jennings).

Видана у 2015 році монографія лідера УНП Юрія Костенка «Історія ядерного роззброєння України» – перша книга, присвячена історії ядерного роззброєння України, яка містить чимало унікальних документів, частина яких перебувала під грифом секретності. На основі таких документів, а також публікацій у західних, російських та українських ЗМІ, невідомих загалові фактів про кулуарну частину процесу, книга дає вичерпну відповідь на запитання, яке стало особливо актуальним після початку військової агресії Росії проти України у 2014 році: «Хто винен, що Україна віддала ядерну зброю без надійних гарантій національної безпеки?»

Історія відмови від третього у світі ядерного потенціалу викладена у книзі в контексті становлення державних інституцій України у перші три роки незалежності, «гри в дві руки» з боку США й Росії, а також «громадянської війни» в коридорах української влади – між новою та пострадянською генераціями політиків.

https://www.youtube.com/watch?v=RkAiB5PUsDM

Юрій Костенко, Історія ядерного роззброєння України

Читайте також:

Контакти

  • Українська Народна Партія
  • Україна, 01601, м. Київ
  • вул. Мечнікова 3, офіс 314
  • Тел.: +38 095 145 6940
Image
Image
Image